Kynutý jahodový koláč s tvarohem - postup přípravy
Kynutý koláč s bohatou vrstvou tvarohu a jahod je vynikající, navíc jahody lze nahradit i dalším ovocem nebo povidly. Recept na něj nám poskytla paní Martina Wágnerová.
Na těsto
Na náplň
Na drobenku
Do mísy dejte vlažné mléko, cukr a droždí a zadělejte kvásek. Až začne pracovat, přidejte mouku, vanilkový cukr, dva žloutky, změklé máslo a lžičku soli. Těsto rukou nebo robotem zpracujte, dokud nebude hladké a nelepivé. Poté mísu přikryjte utěrkou a nechte asi hodinu kynout.
Během té doby si připravte tvarohovou náplň. Ve 400 mililitrech mléka uvařte 1 sáček vanilkového pudinku. Do jedné mísy dejte bílky, ze kterých ušlehejte tuhý sníh. Do druhé dejte tvaroh, žloutky, moučkový cukr a lžíci solamylu. Přilijte horký pudink a vše metlou ušlehejte dohladka. Nakonec přidejte sníh a promíchejte tak, aby náplň zůstala nadýchaná.
Ještě si připravte drobenku. V míse smíchejte hrubou mouku, moučkový cukr a změklé máslo. Pak vše promačkávejte mezi prsty, dokud se drobenka nezačne hezky sypat.
Těsto vyklopte na mírně pomoučněný vál a rozdělte na polovinu. Ty pak nechte 15 až 20 minut na válu kynout. Připravte si kulatý plech s vyšším okrajem, který vymažte olejem. Z první části těsta vyválejte kulatou placku velikosti plechu, aby přesně seděla, a dejte ji na plech. Pak ji potřete tvarohovou náplní. Vyválejte druhou placku a tu dejte na náplň. Na ní dejte jahody, pokud jsou zmražené, nechte je předtím lehce povolit. Lze ale dát i jiné ovoce jako rybíz, borůvky nebo džem či povidla. Pak vše posypejte drobenkou.
Troubu rozpalte na 180 °C. Pečte zhruba 50 až 55 minut, pokud máte zmrzlé ovoce, možná o malinko déle. Nejlépe to poznáte vizuálně. Koláč po upečení nechte vychladnout, podle vaší chuti posypejte moučkovým cukrem a servírujte.
Facebook komentáře
Pro zobrazení, se přihlaste.