Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Lahodné nadýchané a křupavé šátečky plněné sýrem a bylinkami

Lahodné nadýchané a křupavé šátečky plněné sýrem a bylinkami - postup přípravy

Pokud máte rádi slané buchty či jiné pochutiny, nebo jen máte chuť na neobvyklou snídani či odpolední mňamku, vyzkoušejte tento jednoduchý recept. Je totiž jednoduchý, nenáročný a rychlý, a navíc si s ním poradí i úplný začátečník. Výsledkem tak bude lahodný slaný dezert, který si zamilujete okamžitě po prvním soustu.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Veronika Macháčková

Nejdříve ze všeho se vrhněte na přípravu těsta. Do hluboké mísy rozbijte vajíčka, přidejte cukr a sůl a míchejte, dokud vám nevznikne hladká směs. K ní poté přidejte olej, teplé mléko a sušené droždí. Opět míchejte a postupně začněte prosévat mouku. Nakonec přidejte změklé máslo a rukama hněťte, dokud nebudete mít husté, měkké a nelepivé těsto.




Takto připravené těsto vytvarujte do rovnoměrného kulatého tvaru a nechte v míse přikryté potravinářskou fólií nebo utěrkou zhruba 2 hodiny na teplém a suchém místě kynout. Nejlépe tak na prosluněném parapetu nebo v teplých dnech i venku za oknem. Klidně si však můžete přisunout židličku k topení a máte vystaráno.

Když máte těsto vykynuté, rozdělte jej na 4 stejně velké části, uhlaďte do kulatého tvaru a opět nechte přikryté zhruba 20 minut „odpočívat“. Mezitím se můžete vrhnout na přípravu náplně. Tvrdý sýr nastrouháte najemno a přidáte k němu nakrájené bylinky (nejlépe se hodí čerstvá pažitka, jarní cibulka nebo například kopr). Celou směs podle potřeby osolíte nebo přidáte koření podle chuti a budete mít hotovo.

Pokud máte náplň připravenou a těsto vykynuté, nezbývá, než je spojit. Z každého kulatého kousku těsta vytvořte kulatou placku, kterou poté rozříznete na zhruba 6 stejně velkých trojúhelníků. Ty poté každý ještě mírně naříznete a na jejich širší část nanesete zhruba 2 lžičky náplně. Poté trojúhelníky zarolujete až vám vzniknou malé plněné šátečky.

Šátečky poté rovnoměrně naukládejte na plech vyložený pečícím papírem a poté je jemně potřete rozšlehaným žloutkem. Nakonec celý plech vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů, kde podle potřeby pečte zhruba 25-30 minut, dokud šátečky nezezlátnou. Poté nechte pouze vychladnout a můžete podávat.

Náš tip: Do šátečků můžete přidat také protlačený česnek a vytvořit si tak „ostřejší“ verzi těchto šátečků. Šátečky také můžete podávat s různými dipy nebo dresingy podle vlastního výběru a užít si tak různé rozmanité chutě.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů