Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Lahodný kynutý pletenec

4,2
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 25 minut
čas vaření Vaření: 35 minut

Lahodný kynutý pletenec - postup přípravy

Domácí pletené kynuté pečivo nemusí být jenom doménou vánočních svátků, byť právě to je v našich končinách zvykem. Vláčný a nadýchaný pletenec může být pravidelnou součástí vaší nedělní snídaně. Vždyť co je příjemnější a chutnější než hrnek voňavého kakaa spolu s plátkem vánočky namazané máslem. Ehm...tedy s plátkem pletence.

Ingredience pro:
8 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Návod na přípravu:



Zahřejte mléko na vlažnou teplotu, přidejte do něho cukr a rozdrobené droždí a důkladně promíchejte. Do kváskové směsi přimíchejte ještě citronovou kůru, případně namísto ní mandlovou esenci a dobře prošlehejte metlou.




Do hluboké mísy nasypejte hladkou mouku a přilijte k ní kváskovou směs. K tomu vložte změklé máslo, dvě vajíčka a dvě lžičky soli a vše dobře prohněťte elektrickým hnětačem, dokud nezískáte pružné, hladké a jednolité těsto. Pokud chcete, můžete do těsta přimíchat také rozinky nebo kandované ovoce.

Mísu s těstem zakryjte čistou utěrkou nebo přilnavou fólií a nechte na teplém místě kynout zhruba 2 hodiny, aby zdvojnásobilo svůj objem. Když je těsto vykynuté, vyklopte ho na pomoučněnou pracovní plochu a ručně ho trochu propracujte. Rozdělte těsto na tři, čtyři nebo více pruhů, podle toho, z kolika pruhů budete chtít pletenec vyrábět. Pak těstové pruhy spleťte do pletence.

Upletenou vánočku na koncích řádně zamačkejte, aby se nerozplétala, případně můžete spoje zajistit zapíchnutým párátkem. Položte pletenec na plech vymaštěný olejem, případně vyložený pečicím papírem. Rozklepněte jedno vajíčko do misky a rozšlehejte ho vidličkou či metlou spolu se špetkou cukru a soli. Silikonovou štětkou jím pomažte celý povrch pletence. Pokud chcete, posypejte pletenec ještě krystalovým cukrem. Takto ho nechte stát dalších 30 minut, aby znovu lehce vykynul.

Mezitím zahřejte troubu na 180 °C a po vykynutí vložte pletenec do trouby na 30 až 35 minut. Abyste zjistili, zda je pletenec upečený, stačí zaťukat kloubkem prstu na spodní část pečiva. Pokud zní dutě, je upečeno. Pokud ne, nechte ještě dopéct.

Nakonec vyndejte z trouby, nechte vychladnout a podávejte.

Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů