Lahodný makový dort s jemným vanilkovým krémem - postup přípravy
Vyzkoušejte si doma připravit tento jednoduchý, rychlý a dokonale chutný makový dort s jemným vanilkovým krémem, který se vám bude rozplývat v ústech. Jedná se totiž o opravdu výtečnou pochoutku, a navíc ji budete mít hotovou za chvilku a nemusíte tak trávit půl dne zavření v kuchyni při přípravě různých sladkých složitostí.
Ingredience
Nejdříve ze všeho se pusťte do přípravy těsta. Na to budete potřebovat větší mísu, ve které si nejdříve vyšleháte vaječné bílky se špetkou soli do husté a tuhé pěny. K té poté přidáte cukr a namletý mák a nakonec postupně, za stálého míchání, prosejete do směsi mouku společně s práškem do pečiva.
Celé těsto si poté rozdělíte na tři stejně velké části a každou rovnoměrně nalijete na plech, vystlaný pečícím papírem. Můžete naráz, nebo počkat, až se vám každá vrstva upeče. Také můžete těsto péct najednou a poté jej rozkrojit na tři stejné části. Volba je na vás. Pokud již tedy máte těsto připravené na plechu, ten pouze vložíte do trouby předehřáté na 170 stupňů a podle potřeby pečte 10-15 minut (v případě že pečete těsto celé najednou bude tento čas delší).
Když pak mátě těsto hotové nechte jej pouze vychladnout a mezitím si připravte vanilkový krém. Nejdříve si opět ve větší míse smíchejte vaječné žloutky s cukrem tak, aby vám vznikla hustá směs. K ní poté za stálého míchání přidejte kukuřičný škrob a vanilkový cukr. Nakonec vmíchejte také mléko a změklé máslo a celý krém nechte povařit nad vodní lázní, dokud nezíská hustou konzistenci.
Když máte krém vychladlý, stačí jej pouze vrstvit mezi jednotlivé díly makového korpusu tak, aby na sobě hezky držely. Poslední vrstvu krému umístěte navrch a nechte zhruba 2 hodiny v lednici zatuhnout. Poté můžete koláč libovolně ozdobit podle vlastních představ. Nakonec pouze rozkrájejte a můžete podávat.