Legendární pražský dort - postup přípravy
Populární pražský dort zná snad každý a není divu, že tolika lidem chutná. Nyní máte i vy šanci zakusit, jaké to je, když si jej připravíte sami doma. Hodí se na většinu příležitostí ,a pokud má někdo narozeniny nebo nějakou jinou důležitou událost v životě, rozhodně ho tímto dortem potěšíte.
Těsto
Krém
Poleva
Rozklepněte všechna vejce a oddělte bílky od žloutků, cukr rozdělte na dvě poloviny. Polovinu cukru dejte do misky se žloutky a druhou do misky s bílky. Obojí zvlášť vyšlehejte a následně tyto dvě vytvořené hmoty smíchejte v míse dohromady. Prosejte do ní mouku a kakao. Jemně promíchejte stěrkou a rozpusťte si máslo. Nalijte jej do směsi také a máte hotové těsto.
Nachystejte si kulatou formu na pečení a vyložte ji pečicím papírem. Těsto do ní nalijte dejte péct na přibližně 20 minut do trouby předehřáté na 200 stupňů. Pravidelně jej kontrolujte a po upečení udělejte test špejlí. Poté jej vyjměte z formy a nechejte vychladnout v lednici okolo 6 až 8 hodin. Z tohoto důvodu je lepší těsto udělat den předem a nechat jej na noc v lednici.
Těsto podélně překrojte na 3 pláty a vrhněte se na přípravu krému. Všechny suroviny kromě másla a džemu nalijte do hrnce a nechejte provařit do zhoustnutí. Dejte vychladit a následně spolu s máslem ušlehejte do nadýchané hmoty. Spodní část těsta namažte džemem, na něj rozetřete krém, přiklopte střední část, opět namažte džemem a krémem a přiklopte vrchní část. Zbytkem krému obmažte boky. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu s máslem na polevu. Nalijte ji na dort, dejte jej opět vychladit do lednice minimálně na 8 hodin a můžete podávat. Dobrou chuť!