Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Strouhaný kakaový koláč s tvarohem a jablky

5,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 35 minut

Strouhaný kakaový koláč s tvarohem a jablky - postup přípravy

Pokud přemýšlíte, jaký dezert připravit k nedělnímu kafíčku, vyzkoušejte strouhaný kakaový koláč podle paní Važanské. Jako náplň zvolte tvarohový krém doplněný jablky, avšak použít můžete i hrušky či jiné oblíbené ovoce.

Ingredience pro:
1 plech
+ -

Strouhané těsto

Na náplň

Kuchařka
Kuchařka: Tereza Pěnicová
1. KROK

Do větší mísy nasypte prosátou hladkou mouku, cukr, vanilkový cukr, kakao a kypřicí prášek do pečiva. K surovinám poté přidejte nakrájené změklé máslo nebo Heru.

2. KROK

Do mísy přidejte žloutek a zakysanou smetanu. Vše velmi pečlivě promíchejte a ze směsi vypracujte hladké nelepivé těsto.

3. KROK

Těsto zabalte do potravinářské fólie a uložte ho do lednice, dokud neztuhne. Mezitím vložte do mísy tvaroh, cukr dle chuti, žloutky, pudinkový prášek a mléko či smetanu. Poté vše důkladně vyšlehejte.

4. KROK

Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu a poté ho opatrně pomocí stěrky vmíchejte do tvarohového krému. Těsto poté vyjměte z lednice a rozdělte ho na dvě poloviny.

5. KROK

Plech s vyšším okrajem pečlivě vymažte máslem a vysypte ho moukou. Poté polovinu těsta nastrouhejte na hrubém struhadle a rozprostřete ho rovnoměrně po plechu.

6. KROK

Na nastrouhané těsto rozprostřete tvarohový krém. Jablka omyjte, oloupejte a zbavte je jádřinců. Poté je nakrájejte na plátky a vyskládejte je krém.

7. KROK

Jablka posypte skořicí dle chuti a nastrouhejte na ně zbytek těsta. Takto připravený koláč vložte do předehřáté trouby na 180 °C a pečte ho přibližně 35 minut.

8. KROK

Strouhaný koláč vyjměte z trouby, nechte ho zcela vychladnout a poté ho nakrájejte. Před servírováním ho můžete lehce posypat moučkovým cukrem.

9. KROK

Tip: Kromě jablek můžete použít také hrušky, maliny, jahody nebo rybíz či borůvky. Pokud doma žádné ovoce nemáte, tvarohový krém potřete domácí marmeládou.

10. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

11. KROK

Více autorčiných receptů najdete na jejích FB stránkách Vaříme a pečeme s Romanou.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů