Litý mřížkový koláč s tvarohem - postup přípravy
Jednoduchý a rychlý koláč s tvarohovou mřížkou podle klasického receptu paní Jaroslavy Slavíkové připravíte během chvíle. K čaji nebo kávě nic lepšího neseženete.
Na těsto
Na náplň
Vejce vyšlehejte dohladka s krystalovým a vanilkovým cukrem a zapracujte rozpuštěné máslo nebo olej. Nakonec po částech přimíchávejte polohrubou mouku, prášek do pečiva a podle chuti citronovou kůru. Plech na pečení o rozměrech 26 x 36,5 cm vytřete máslem a vysypejte ho hrubou moukou. Těsto rozdělte na dvě poloviny. K jedné z nich přimíchejte kakaový prášek, druhé nechte světlé. Tmavé těsto vlijte do připraveného plechu a na něj cik cak nalijte světlé.
Pro přípravu krému smíchejte měkký tvaroh s moučkovým a vanilkovým cukrem, přidejte půl sáčku vanilkového pudinku a podle potřeby přilijte trochu mléka, abyste získali hustou, ale jemnou konzistenci krému. Krémem naplňte zdobicí sáček s ozdobnou špičkou a naneste ho na povrch těsta v plechu do tvaru diagonální mřížky.
Připravený koláč vložte do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C a pečte ho po dobu kolem 40 minut. Hotový moučník rozkrájejte na kousky, posypejte ho moučkovým cukrem a podávejte s čajem nebo kávou.