Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Luxusní vrstvený čokoládový dortík bez mouky

2,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 60 minut

Luxusní vrstvený čokoládový dortík bez mouky - postup přípravy

Lahodný a krásný vrstvený čokoládový dortík je sice trochu pracnější, ale námaha se bohatě vyplatí. Nejenže je příprava zábavná, ale výsledek je jako z profesionální cukrárny. Vyrazte dech svým kamarádkám nebo tchyni a upečte jim tuto čokoládovou dobrotu.

Ingredience pro:
1 porce

Těsto

Krém z pravé čokolády

Kávový sirup

Čokoládová poleva

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Čokoládu nalámejte do mísy, přidejte na kostičky nakrájené máslo a sladkou smetanu. Misku vložte do parní lázně a zahřívejte, dokud se přísady nezačnou rozpouštět. Metličkou míchejte, dokud se nepropojí do jednolité hmoty, a pak misku odstavte z tepla. Vyklepněte pět vajíček a oddělte bílky od žloutků. Žloutky smíchejte s jednou a půl lžící cukru a s vanilkovým extraktem a šlehačem šlehejte, dokud nevznikne hustý krém. Přidejte kakaový prášek a špetku soli a pokračujte ve šlehání, dokud nezískáte homogenní směs. Do té pak zapracujte rozpuštěnou čokoládovou směs.

2. KROK

Ve třetí misce vyšlehejte bílky se špetkou soli do pevného sněhu a během šlehání postupně přidávejte zbylé množství cukru. Výslednou pěnu pak přeneste do mísy s čokoládovým těstem a dobře vše promíchejte do homogenní směsi. Tu pak nalijte na plech o rozměrech 30 x 40 cm vyložený pečicím papírem. Troubu nechte rozehřát na teplotu 185 °C, poté žár ztlumte na 175 °C a vložte do trouby plech s těstem, které pečte po dobu 11 až 13 minut.

3. KROK

Zatímco se těsto peče, připravte si krém. Do misky nalijte 80 gramů sladké smetany a smíchejte ji s 1 lžičkou kakaového prášku. V samostatné misce rozpusťte nalámanou hořkou čokoládu s 1 lžičkou másla a přilijte ji ke smetaně s kakaem. Misku opět zahřívejte nad parní lázní, dokud se přísady nepropojí. Vyšlehejte zbylé množství smetany do měkké pěny, po lžících ji přidávejte do čokoládové směsi a pokaždé ji dobře rozmíchejte. Výsledným světle hnědým krémem pak naplňte zdobicí sáček.

4. KROK

Upečený korpus nechte zchladnout, vyklopte ho z plechu a sloupněte pečicí papír. Ořízněte asi 1 centimetr z každé strany, abyste získali rovné okraje. Vzniklý úhledný obdélník pak rozkrájejte na 6 malých obdélníčků.

5. KROK

Smíchejte vodu s cukrem a kávovým likérem či kávovým rumem. Položte jeden obdélníček na tácek, potřete ho kávovým sirupem a naneste na něj ze zdobicího sáčku vrstvu čokoládového krému, který nožem rozetřete do rovnoměrné vrstvy silné kolem 8 mm. Na krém položte další obdélník, potřete ho opět kávovým sirupem a poté krémem.

6. KROK

Takto střídejte vrstvy, dokud vám nedojdou suroviny. Poslední vrstvu by měl tvořit krém, který rozetřete po celém povrchu dortu, včetně boků. Hotový dortík vložte na 1 až 2 hodiny do lednice ztuhnout.

7. KROK

Nakonec připravte čokoládovou polevu. Vodu svařte s cukrem a přidejte želatinu, do níž vmíchejte rozpuštěnou hořkou čokoládu. Ztuhlý dortík pak přeneste na mřížku a ze všech stran ho rovnoměrně polijte čokoládovou polevou.

8. KROK

Před podáváním opatrně odkrojte ostrým nožem všechny boky, aby vynikla vrstvená struktura dortu, rozkrojte dortík na dvě kostky, jejich povrch ozdobte hromádkou plátkového zlata (anebo jakkoliv podle svého vkusu) a podávejte.

9. KROK

Videorecept krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů