Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Tradiční cikánská polévka „Zatirucha“

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 25 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Tradiční cikánská polévka „Zatirucha“ - postup přípravy

Zatirucha neboli Zatirka je označení pro drobné nočky, které se ve východní Evropě tradičně podávají v polévce, případně samostatně, podobně jako slovenské halušky. Ochutnejte tradiční cikánskou kuřecí polévku, v níž hrají hlavní roli.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Na zatirku

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Kuřecí kostru, případně celé kuře (eventuálně můžete použít také hovězí kosti, jen přitom ale prodlužte dobu vaření), vložte do hrnce, zalijte je dvěma litry vody. Přiklopte ji pokličkou a přiveďte k varu. Asi po 5 minutách varu seberte z povrchu vysráženou pěnu, přidejte lžíci soli, ztlumte žár sporáku na střední úroveň, přiklopte zpátky pokličku a nechte vývar probublávat dalších 10 minut.

Nakrájejte na kostky brambory, které přidejte do hrnce k masu, a pokračujte ve vaření.

2. KROK

V pánvi na druhé plotýnce rozehřejte máslo. Jemně nasekejte očištěnou cibuli a přihoďte ji do pánve, kde ji nechte osmahnout dorůžova. Mezitím nasekejte najemno mrkev (můžete ji i nastrouhat) a přidejte ji do pánve ke zesklovatělé cibulce. Nechte chvilku společně restovat a přidejte také nadrobno nakrájený kousek papriky. Tuto směs vyklopte do hrnce s vývarem a bramborami a pokračujte ve vaření dalších asi 8 minut.

3. KROK

Mezitím připravte kapání. Do misky vyklepněte vejce a rozšlehejte je dohladka. Postupně je přilévejte do misky s hladkou moukou a lžící míchejte, abyste vytvořili drobivou konzistenci. Směs nijak dlouho nehněťte, abyste nezískali namísto nočků těsto.

Přes jemné sítko pak nočky prosejte, abyste je zbavili přebytečné mouky, a přesypávejte je do čisté misky.

4. KROK

Když jsou brambory v polévce měkké (zkontrolujte, zda jde brambor pohodlně rozmáčknout stěrkou o lžíci, pokud ne, nechte je ještě chvíli vařit) a kuřecí maso se odděluje od kostry, vylovte z polévky kosti. Zvyšte žár sporáku na maximum, a jakmile začne divoce bublat, vsypte do polévky připravené nočky.

Nočky do polévky ručně přisypávejte po částech, nesypejte je tam všechny najednou. Poté polévku hned nemíchejte, jen lžící jemně z povrchu prohrabávejte. Jakmile voda začne znovu vřít, můžete začít zvolna míchat. Stáhněte teplotu na střední úroveň a nechte polévku vařit další 2 minuty.

5. KROK

Nasekejte najemno kopr nebo jiné zelené bylinky. Hotovou polévku odstavte ze sporáku, seberte z povrchu pěnu, navrch přihoďte bobkový list a nasekaný kopr, zakryjte hrnec pokličkou a počkejte, až se bylinky v horké polévce trochu vylouhují.

Polévku rozdělte do talířů, posypejte ji trochou čerstvě nasekaného kopru a čerstvě mletým černým pepřem a podávejte.

6. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů