Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Tradiční cikánská polévka „Zatirucha“

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 25 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Tradiční cikánská polévka „Zatirucha“ - postup přípravy

Zatirucha neboli Zatirka je označení pro drobné nočky, které se ve východní Evropě tradičně podávají v polévce, případně samostatně, podobně jako slovenské halušky. Ochutnejte tradiční cikánskou kuřecí polévku, v níž hrají hlavní roli.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Na zatirku

Kuchařka
Kuchařka:
1. KROK

Kuřecí kostru, případně celé kuře (eventuálně můžete použít také hovězí kosti, jen přitom ale prodlužte dobu vaření), vložte do hrnce, zalijte je dvěma litry vody. Přiklopte ji pokličkou a přiveďte k varu. Asi po 5 minutách varu seberte z povrchu vysráženou pěnu, přidejte lžíci soli, ztlumte žár sporáku na střední úroveň, přiklopte zpátky pokličku a nechte vývar probublávat dalších 10 minut.

Nakrájejte na kostky brambory, které přidejte do hrnce k masu, a pokračujte ve vaření.

2. KROK

V pánvi na druhé plotýnce rozehřejte máslo. Jemně nasekejte očištěnou cibuli a přihoďte ji do pánve, kde ji nechte osmahnout dorůžova. Mezitím nasekejte najemno mrkev (můžete ji i nastrouhat) a přidejte ji do pánve ke zesklovatělé cibulce. Nechte chvilku společně restovat a přidejte také nadrobno nakrájený kousek papriky. Tuto směs vyklopte do hrnce s vývarem a bramborami a pokračujte ve vaření dalších asi 8 minut.

3. KROK

Mezitím připravte kapání. Do misky vyklepněte vejce a rozšlehejte je dohladka. Postupně je přilévejte do misky s hladkou moukou a lžící míchejte, abyste vytvořili drobivou konzistenci. Směs nijak dlouho nehněťte, abyste nezískali namísto nočků těsto.

Přes jemné sítko pak nočky prosejte, abyste je zbavili přebytečné mouky, a přesypávejte je do čisté misky.

4. KROK

Když jsou brambory v polévce měkké (zkontrolujte, zda jde brambor pohodlně rozmáčknout stěrkou o lžíci, pokud ne, nechte je ještě chvíli vařit) a kuřecí maso se odděluje od kostry, vylovte z polévky kosti. Zvyšte žár sporáku na maximum, a jakmile začne divoce bublat, vsypte do polévky připravené nočky.

Nočky do polévky ručně přisypávejte po částech, nesypejte je tam všechny najednou. Poté polévku hned nemíchejte, jen lžící jemně z povrchu prohrabávejte. Jakmile voda začne znovu vřít, můžete začít zvolna míchat. Stáhněte teplotu na střední úroveň a nechte polévku vařit další 2 minuty.

5. KROK

Nasekejte najemno kopr nebo jiné zelené bylinky. Hotovou polévku odstavte ze sporáku, seberte z povrchu pěnu, navrch přihoďte bobkový list a nasekaný kopr, zakryjte hrnec pokličkou a počkejte, až se bylinky v horké polévce trochu vylouhují.

Polévku rozdělte do talířů, posypejte ji trochou čerstvě nasekaného kopru a čerstvě mletým černým pepřem a podávejte.

6. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů