Makové šátečky bez kynutí s máslovou drobenkou - postup přípravy
Inspirujte se receptem na křehké makové šátečky bez kynutí s křupanou máslovou drobenkou a vyzkoušejte tento snadný a rychlý dezert podle paní Bosákové, který budete mít za chvilku hotový. Nakonec je stačí jen úhledně naservírovat a posypat moučkovým cukrem.
Maková náplň
Na těsto
Máslová drobenka
Mletý mák nasypte ho hrnce a zalijte ho mlékem. Směs za stálého míchání vařte do zhoustnutí. Poté ji stáhněte z ohně, vmíchejte do ní citrónovou kůru, skořici a povidla.
Makovou náplň dochuťte cukrem dle potřeby a poté ji nechte zcela vychladnout. Do vlažného mléka přidejte cukr, rozdrobte droždí a směs promíchejte. Poté ho přendejte na teplé místo a nechte vzejít kvásek.
Na pracovní plochu prosejte mouku, přidejte do ní 2 vejce, citrónovou kůru, sůl a nahrubo nastrouhaný tuk. Poté přilijte vzešlý kvásek a vypracujte hladké nelepivé těsto.
Těsto ihned vyválejte do tenkého plátu a pomocí rádýlka ho nakrájejte na stejně velké čtverce. Do středu každého dejte dostatečné množství makové náplně.
Protilehlé stany těsta spojte a vytvořte tak šáteček. Poté je přendejte na plech vyložený pečicím papírem a potřete je rozšlehaným vejcem.
Do změklého másla přisypte cukr a hrubou mouku. Směs promíchejte a vytvořte drobenku, kterou posypte připravené šátečky.
Plech vložte do předehřáté trouby a šátečky pečte při teplotě 180 °C přibližně 15 minut. Poté je vyjměte a nechte je zcela vychladnout. Před servírováním je lehce posypte moučkovým cukrem.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.