Makový koláč s marmeládou a drobenkou - postup přípravy
Až dostanete chuť na šťavnatý dezert, připravte si makový koláč s marmeládou a drobenkou. Je úžasnou kombinací jemného těsta a křupavého posypu.
Těsto
Maková náplň
Tvarohová náplň
Drobenka
Ovocná náplň
Vlažné mléko smíchejte s čerstvým droždím. Směs vlijte do větší mísy, přidejte k ní cukr s moukou, změklým máslem, vejcem a špetkou soli.
Tip: Mouku předem prosejte, aby v těstu nevznikly hrudky.
Z ingrediencí vytvořte těsto, které zakryjte a nechte ho 1 hodinu kynout na teplém místě. Mezitím připravte makovou náplň. V rendlíku smíchejte mák s cukrem, skořicí, citronovou kůrou a mlékem.
Směs vařte 5 minut, odstavte ji z tepla a pokračujte s přípravou tvarohové náplně. Tvaroh smíchejte s cukrem, vaječným žloutkem, citronovou šťávou, vanilkovým pudinkem v prášku a cukrem. Směs odložte bokem a připravte drobenku.
Prosetou hladkou mouku smíchejte s moučkovým i vanilkovým cukrem a změklým máslem. Poté začněte s vrstvením dezertu.
Těsto rozprostřete na plech, pokrytý pečicím papírem, potřete ho tvarohovou náplní a tu pokryjte makovou náplní na několika místech.
Do mezer mezi makovou náplní aplikujte marmeládu, dezert posypte drobenkou a pečte ho v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 30–40 minut.
Makový koláč s marmeládou nechte vychladnout a poté ho servírujte nakrájený na kousky.
Tip: Pochoutku můžete podávat posypanou moučkovým cukrem.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Einfache Rezepte

