Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Lahodný zákusek z pěti ingrediencí

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut

Lahodný zákusek z pěti ingrediencí - postup přípravy

Cukrařina nemusí být vždy složitá. Stačí znát správné recepty a postupy a každý může vytvořit jedinečné lahodné zákusky jednoduše a rychle. Tento náš recept ukazuje, že bez pečení, s pouhými pěti ingrediencemi se dá vytvořit lahůdka, kterou bude milovat naprosto každý. I ti nejnáročnější.

Ingredience pro:
4 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Už počet ingrediencí naznačuje, že příprava nebude nijak složitá. Základem bude menší forma, ideálně o velikosti 20 x 10 centimetrů. Ta se jako první vysype kakaovým práškem. Následně se na její dno postupně vyskládají sušenky tak, aby dané dno pokrývaly. Poslední je možné zlomit nebo odříznout, aby velikosti vyhovovala.




Když jsou sušenky na svém místě, je možné připravit si smetanový základ. A to ze smetany a dále kondenzovaného mléka. Obojí se nalije do misky a pomocí ručního šlehače dojde k vzájemnému mísení a šlehání. To by mělo trvat do doby, než vznikne krém požadované konzistence. Ta by měla být primárně tuhá a měla by co možná nejlépe držet svůj tvar.

Smetanový krém následně v dostatečné vrstvě poklaďte na jednotlivé sušenky. Pomocí nože ho na ně dobře rozetřete, až ke stranám. Zarovnejte tak, aby byl dokonale rovný a všude stejně vysoký. V tu chvíli na tuto připravenou plochu opět poklaďte další vrstvu sušenek, která ji bude kompletně pokrývat. Následuje znovu využití krému, který v dostatečném množství naneste a vyhlaďte.

Takto pokračujte neustále dokola až do doby, kdy vám dojde jak krém, a sušenky. Důležité je si pamatovat to, že tou poslední vrstvou bude vždy ta krémová. I ta by měla být dokonale uhlazena. Když je základ pro nepečený dezert hotový, vložte formu do ledničky a nechte zhruba jednu hodinu tuhnout.

Po vyndání je třeba zákusek také ozdobit. K tomu je možné použít třeba nasekané kousky sušenek, nebo také hoblinky z bílé i černé čokolády. Takto nachystaný dezert je možné také servírovat. Nožem zajeďte do formy a uřízněte jeden plátek. Následně ho opatrně vyndejte a vložte na talířek.

Kdo rád experimentuje, může kombinovat chutě například i tak, že bude používat různé druhy sušenek, nebo použitý krém ochutí třeba čokoládou nebo karamelem, či jakoukoliv jinou ingrediencí, která může změnit chuť i barvu a tedy i celkově lákavý vzhled samotného dezertu.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů