Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Makový řez se smetanou a citronovou kůrou

4,2
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Makový řez se smetanou a citronovou kůrou - postup přípravy

Pokud máte rádi univerzální sladké pochoutky, připravte si makový řez se smetanou a citronovou kůrou. Skvěle se hodí ke snídani, ale také k odpolední kávě, jako dezert.

Ingredience pro:
1 plech
+ -

Těsto

Sirup

Do pekáče

Zdobení

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Mák vsypte do mísy, zalijte ho vroucí vodou a nechte ho bobtnat 30 minut. Po této době mák sceďte a důkladně vymačkejte pomocí bavlněného plátýnka.

Poznámka: Díky tomuto kroku bude mák měkčí. 

2. KROK

Do mísy od robota vložte vejce, sůl, vanilkový cukr a směs šlehejte 5 minut, dokud nebude nadýchaná. Po této době snižte otáčky mixéru na minimum a postupně přilévejte olej. 

Tip: Olej můžete nahradit rozpuštěným máslem.

3. KROK

Asi po 10 vteřinách mixér vypněte a do směsi vmíchejte krupici s mákem a mlékem. Pokračujte ve šlehání, dokud se ingredience nepropojí a poté k nim vmíchejte mouku s kypřicím práškem do pečiva. 

Tip: Aby v těstu nevznikly hrudky, mouku s práškem předem prosejte.

4. KROK

Vzniklé těsto vlijte do pekáče a pečte ho v předehřáté troubě na 170 °C po dobu 20 minut. 

Poznámka: Pekáč předem vymažte trochou másla a vysypte moukou.

5. KROK

Mezitím, co se těsto peče, připravte sirup. V rendlíku smíchejte cukr s citronovou šťávou a vodou. Směs vařte 1–2 minuty, dokud se cukr nerozpustí. Sirup přelijte do jiné misky, ve které ho nechte vychladnout.

6. KROK

Upečený korpus propíchejte špejlí na několika místech a polijte ho připraveným sirupem. Makový řez vložte do lednice na 30–60 minut, poté ho vyjměte z pekáče, zarovnejte jeho okraje a nakrájejte ho na kostky. 

7. KROK

Každou kostku ozdobte šlehačkou, kterou posypte citronovou kůrou.

Poznámka: Místo šlehačky můžete použít zakysanou smetanu.

8. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

9. KROK

Videopostup krok za krokem

10. KROK
Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů