Mandlový vánoční dort bez mouky - postup přípravy
Na vánoční svátky si můžete upéct třeba skvělý mandlový dezert s krémem a čokoládou. Mohou ho jíst i lidé alergičtí na lepek, není v něm totiž ani trocha mouky.
Na těsto
Na krém
Dále
Do mixéru dejte mandle a rozmixujte je na co nejjemnější strukturu. Do mísy dejte 4 bílky, přidejte sůl a vyšlehejte z nich sníh, do něhož poté postupně zašlehejte cukr. Nakonec přidejte mandle a opatrně je vmíchejte do směsi, aby zůstala nadýchaná.
Plech o rozměru 20×30 centimetrů vyložte pečicím papírem a dejte na něj výslednou směs, kterou uhlaďte do roviny. Rozehřejte troubu na 180 °C a pečte korpus cca 25 minut. Po vychladnutí těsto vyklopte, zarovnejte okraje a rozpulte ho.
Do rendlíku nalijte smetanu ke šlehání a přiveďte ji k varu. Poté ji odejměte ze sporáku a dejte do ní rozpustit bílou čokoládu. Míchejte, dokud nezískáte hladkou konzistenci. Do jiného rendlíku dejte žloutky, cukr, škrob a mléko. Za stálého míchání směs vařte, dokud nezhoustne. Pak ji přikryjte fólií a nechte vychladnout. V míse vyšlehejte máslo a poté do něj zašlehejte obě směsi jednu po druhé. Polovinu výsledného krému naneste na vrch jedné půlky těsta, přiklopte ho druhou půlkou těsta a tu potřete zbytkem krému.
Do rendlíku dejte vařit smetanu ke šlehání. Jakmile začne vřít, přidejte mléčnou čokoládu a vymíchejte hladkou polevu. Vršek dortu posypejte nahrubo nasekanými mandlemi. Pak na něj nalijte čokoládovou polevu a rozetřete ji na vrchu i po bocích. Pak nechte dezert 2 hodiny v lednici tuhnout a servírujte.