Margotkové lodičky - postup přípravy
Lahodného cukroví na Vánoce není nikdy dost. Pokud toužíte po nepřeberné sbírce nejrůznějších druhů, inspirujte se tímto báječným receptem od paní Dagmar Kazdové.
Na těsto
Na krém
Na dohotovení
Hladkou mouku s moučkovým cukrem a kakaovým práškem prosejte přes jemné sítko do hluboké mísy. Přidejte jeden vaječný žloutek, změklé máslo, jemně mleté neloupané mandle a půl lžičky skořice a vypracujte hladké a soudržné těsto, které zabalte do fólie a nechte ho v lednici alespoň 1 hodinu odpočinout.
Z uleželého těsta odebírejte kousky, jimiž plňte formičky na lodičky, vyskládejte je na plech a dejte je upéct do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C. Ještě horké lodičky po dopečení jemně vyklopte z formiček a nechte je zchladnout.
Mezitím připravte náplň. Tyčinky Margot nastrouhejte nebo nasekejte najemno v elektrickém sekáčku, smíchejte je se změklým máslem, kapkou rumu a moučkovým cukrem. Vypracujte hladký krém, jímž s pomocí zdobicího sáčku naplňte vychladlé lodičky a v chladu je nechte ztuhnout.
Rozpusťte čokoládu a polijte s ní povrch všech připravených a ztuhlých lodiček. Ty pak na závěr ozdobte barevnými čokoládovými hoblinkami nebo jiným cukrářským zdobením a nechte je opět v chladu ztuhnout.