Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí karamely s lískovými oříšky

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 10 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Domácí karamely s lískovými oříšky - postup přípravy

Když se řekne slovo dezert, nemusí to nutně znamenat dort. Může to být třeba proslazené ovoce anebo lahodná čokoládová cukrovinka plná oříšků. A nemusí být zrovna jenom z pultů obchodu. Můžete si ji snadno připravit také sami doma. Není nic jednoduššího, než rozpustit trochu čokolády, smíchat ji s pár dalšími ingrediencemi a nechat znovu ztuhnout. Nejen vaše děti tuhle dobrotu budou doslova zbožňovat.

Ingredience pro:
6 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Návod na přípravu:



Na hrubém struhadle nastrouhejte mléčnou čokoládu, nebo ji alespoň rozlámejte na co nejmenší kousky.




Do hrnce nasypejte cukr, přilijte kondenzované mléko, k tomu přidejte lžíci másla, půl lžičky soli a všechny přísady společně třete špachtlí. Položte hrnec na kamna a přiveďte k varu. Vařte hmotu za stálého míchání po dobu pěti minut. Ke směsi pak přidejte na strouhanou čokoládu a míchejte, dokud se čokoláda neroztaví. Pak odstavte z kamen.

K horké hmotě přidejte bonbony marshmallow, přikápněte vanilkový extrakt a vmíchejte nasekané lískové ořechy a směs velmi dobře promíchejte a nechte maličko zchladnout. Ne ale příliš, aby vám čokoládová hmota neztuhla už v hrnci.

Připravte si formičky na odlévání čokolády a nalijte do nich připravenou čokoládovou hmotu. Povrch odlitků vyrovnejte špachtlí, nebo s formičkou několikrát lehce ťukněte o pracovní plochu.

Pokud nemáte formu na odlévání čokolády, vystačíte si s obyčejnou dortovou formou vyloženou fólií anebo jakoukoliv jinou vhodnou nádobou. Necháte v ní čokoládu ztuhnout, pak ji vyklopíte ven a ostrým nožem nařežete na menší karamely požadované velikosti.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů