Marinované okurky bez zavařování - postup přípravy
Existují stovky receptů na nakládání okurek na zimu a většina z nich je založená na zavařování či kvašení. Pak ale existují takové recepty, které nevyžadují ani jedno z toho, a přesto okurky chutnají téměř jako čerstvě utržené.
Ingredience
Okurky důkladně vydrbejte pod proudem vody, zbavte je obou konců a nakrájejte je na kolečka. Očištěnou cibuli rozkrojte napůl a nakrájejte ji na proužky. Očištěné stroužky česneku nastrouhejte nebo prolisujte. Kopr omyjte pod proudem tekoucí vody, nechte ho okapat a nasekejte najemno.
Okurky vsypte do velké mísy, přidejte k nim česnek a nasekanou cibuli. Posypejte solí a cukrem a vše rukama důkladně promíchejte a přidejte nasekaný kopr. Znovu vše dobře promíchejte a zalijte zeleninu octem. Přidejte jednu lžičku kyseliny salicylové, která funguje jako konzervant, a vše znovu dobře promíchejte.
Zeleninovou směs vložte do hrnce, přiklopte pokličkou nebo třeba miskou (poklička by neměla příliš tlačit na okurky) a nechte v lednici 12 hodin stát. Čas od času během marinování okurky promíchejte.
Po 12 hodinách okurky vytáhněte z lednice a naposledy promíchejte. Zjistíte, že pustily spoustu vody, v níž jsou nyní ponořené. Tyto okurky prozatím bez šťávy rozdělte do čistých a důkladně sterilizovaných sklenic, které mohou být ještě teplé, ale nikoliv horké. Okurky ve sklenicích těsně upěchujte a doplňte je až po hrdlo.
Nakonec nalijte do sklenic na okurky také šťávu, která musí dosahovat až po úplný okraj sklenic. Dejte pozor, aby uvnitř sklenic nevznikly vzduchové bubliny. Od nich by se mohly začít ve sklenicích kazit. Naplněné sklenice pevně zavíčkujte a uložte je do lednice nebo do studeného sklepa.
Videopostup krok za krokem