Nakládané zelné listy

Další 1 fotografie
Další 1 fotografie
ČAS PŘÍPRAVY
90 minut
ČAS VAŘENÍ
15 minut
NÁROČNOST
Snadná

Nakládané zelné listy - postup přípravy

Podzim se rozhodně neobejde bez zelí, které si lze velmi snadno uchovat na zimu. Stačí dodržet náš jednoduchý postup krok za krokem.
1. KROK

Množství zelí závisí na vás, ale protože recept je na třílitrovou sklenici, je potřeba, aby ho bylo dost alespoň na jednu. Hlávky vybírejte menší o velikosti 15 až 20 centimetrů. Pokud mají na povrchu povadlé listy, odstraňte je.

2. KROK

Poté začněte z hlávek odloupávat jednotlivé listy, dokud je to možné. Když již nechtějí povolit, vezměte nůž a vyřízněte z nich celý košťál, ale hlávku nechte v celku.

3. KROK

Poté si na sporák dejte vařit vodu ve větším hrnci. Jakmile začne vřít, zmírněte plamen. Dejte do vody několik listů a nechte je v ní asi 1 minutu. Listy musí změknout, aby byly pružné a nelámaly se (nesmí se však rozpadat). Poté je dejte do velké nádoby vystydnout. Do vody následně hoďte hlávku bez košťálu a s pomocí vidliček z ní po chvilce oddělujte listy. Půjde to snadno.

4. KROK

Z měkkých listů odkrojte ostrým nožíkem nejtvrdší část žebra. Poté vezměte několik listů dohromady a smotejte je do ruličky. Tu dejte do třílitrové sklenice, aby závitek stál. Takto naplňte celou sklenici.

5. KROK

Do sklenice dejte lžíci soli a 4 lžíce devítiprocentního octa. Pokud máte slabší ocet, dejte ho něco více. Vše zalijte vroucí vodou. Zelí trochu pomačkejte, aby z něho vyšly všechny bubliny vzduchu. Dolijte vodu až navrch a zavíčkujte. Zelné listy takto vydrží až do jara.

6. KROK

Videopostup krok za krokem

Galerie

Další 1 fotografie
Další 1 fotografie
Co si myslíte o receptu?
5/5 (81%) 156 hlasů
Nahlásit chybu
108 lidí právě čte
Zobrazit další recepty
Chci dostávat tajné recepty na e-mail zdarma

Cukroví

Polévky

Pomazánky

Předkrmy

Přílohy

Saláty

- iBILLBOARD_asyn_code_site_27073_section_1.txt - iBILLBOARD_asyn_code_site_27073_section_1.txt