Máslové lanýže se sušeným mlékem a kakaem - postup přípravy
Blíží se Vánoce a cukroví už je z většiny napečeno. Pokud se ale stále poohlížíte po nějakém originálním a lahodném nepečeném cukroví, které vaši cukrářskou přehlídku podtrhne a vykouzlí obdivné pohledy na obličejích vašich strávníků, pak pro vás máme jedinečný tip na máslové lanýže, tedy vlastně kulaté bonbóny, při jejichž přípravě hraje hlavní roli kakao a sušené mléko. Jsou skvělé, originální a přitom velmi snadné na přípravu.
Ingredience
Do hrnce nasypejte 300 gramů cukru a přidejte k němu 100 ml vody. Promíchejte a postavte na kamna. Směs přiveďte k varu a nechte 5 minut na mírném ohni probublávat. Pak sirup odstavte.
Do horkého sirupu přidejte máslo a nechte ho pár minut rozpouštět. Pak vše důkladně promíchejte do hladké a jednolité konzistence.
Ve vedlejší misce smíchejte kakaový prášek se sušeným mlékem, důkladně promíchejte a přilijte k této směsi sirup s máslem. V této fázi přidejte do směsi špetku kardamomu, případně i jiné aromatické koření, jako je skořice či vanilka.
Velmi dobře promíchejte a vytvořte hladkou a lepkavou, jednolitou tmavou hmotu. Tu pak vložte na 30 až 40 minut do lednice ztuhnout.
Když je hmota dostatečně pevná na to, aby se s ní dalo pracovat, vyjměte ji z lednice a lžící z ní oddělujte menší kousky, které vyválejte do tvaru kuliček, případně jiných tvarů.
Ty nakonec obalte v prosátém kakau, případně ve strouhaném kokosu, mletých vlašských ořeších či v moučkovém cukru.
Narovnejte hotové kuličky do vhodné nádoby či na tác a vložte je do lednice. V chladu a suchu lze kuličky skladovat až 5 dní. Na delší skladování ale nejsou vhodné, mohly by se začít rozpouštět a rozpadat.
Dobrou chuť.