Máslový koláč s broskvemi a vanilkou - postup přípravy
Tímto jednoduchým dezertem potěšíte i ty, kteří sladkostem příliš neholdují. Sladkost dezertu totiž vyvažují mírně kyselejší broskve, které dodávají máslovému koláči také šťavnatost.
Těsto
Krém
V míse vyšlehejte vejce s vanilkovým cukrem, olejem a cukrem. Jakmile se ingredience propojí, přidejte do směsi změklé máslo a mouku s kypřícím práškem. Následně uhněťte těsto, které rozdělte na dvě části.
Jednu část těsta zabalte do potravinové fólie a vložte ji na 20 minut do mrazáku. Druhou část těsta rovnoměrně rozprostřete na dno dortové formy s výklopným dnem, kterou jste vymazali máslem.
Broskve vyjměte z nálevu a nakrájejte je na drobné kousky. Připravte si hrnec, do kterého nalijte mléko, které smíchejte s vanilkovým cukrem, vaječným žloutkem, cukrem a kukuřičným škrobem. Hrnec dejte na plotnu a ingredience zahřejte.
Poznámka: Směs při zahřívání neustále míchejte, aby se nepřipálila.
Jakmile směs zhoustne, potrvá to asi 3 minuty, odstavte ji z tepla a vmíchejte do ní smetanu ke šlehání. Do hrnce přidejte broskve a všechny ingredience zamíchejte. Směs s broskvemi poté rozprostřete po celé ploše těsta, které máte v dortové formě.
Celou plochu krému zakryjte nadrobno nastrouhaným těstem, které jste vyndali z mrazáku. Na závěr máslový koláč s broskvemi posypte plátky mandlí a dezert pečte v předehřáté troubě na 180–200 °C po dobu 25 minut.
Hotový koláč nechte chvíli vychladnout a poté z něj sejměte dortový ráfek.
Poznámka: Koláč podávejte nakrájený na trojúhelníky posypané moučkovým cukrem.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Fatto in Casa da Alba