Máslový koláč s marmeládou - postup přípravy
Máte v oblibě spíš jednodušší recepty na dezerty? Potom se inspirujte tímto. Máslový koláč s marmeládou zvládnou i ti, kteří se obávají péct. Je to velmi jednoduché. A výsledek skutečně stojí za to. Všichni, kteří ochutnají, se budou oblizovat až za ušima.
Ingredience
Změklé máslo rozšlehejte spolu s vejcem, moučkovým cukrem, špetkou soli a vanilkovým cukrem. Postupně přidávejte do směsi i hladkou mouku, kypřící prášek, zakysanou smetanu, a nakonec rukama vypracujte hladké a vláčné homogenní těsto. To rozdělte na dvě stejně objemné části. Získáte tak dva korpusy.
Jednu část těsta si rozválejte na pomoučeném vále v tenčí plát a ten umístěte do plechu s pečícím papírem. Poté těsto propíchejte vidličkou na několika místech a dejte péct do trouby na cca 10 minut při 200 °C.
Hotový korpus vyjměte a ořízněte okraje, abyste získali pravidelný obdélník. Také překrojte na dva pláty v polovině. Obdobně postupujte i s druhou částí těsta. V závěru tedy budete mít k dispozici 4 stejně velké obdélníkové korpusy a jeho okrájené zbytky (ty rozmělněte). Nyní na každý korpus naneste dostatečnou vrstvu marmelády nebo džemu dle výběru a jednotlivé pláty na sebe poskládejte.
Povrch koláče také pomažte ovocnou pomazánkou a zasypte drobenkou z okrájeného korpusu. Ihned podávejte pokrájené na menší kousky spolu s kávou nebo čajem. Přejeme dobré chutnání.