Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Květákové recepty na tři způsoby

Květákové recepty na tři způsoby - postup přípravy

Květák je typickou českou zeleninou. Může se smažit, péct, obalovat a podávat k různým přílohám a nebo může být sám přílohou, syrový je taky vynikající. Navíc je zdravý, protože na 100 gramů má jen 30 kalorií.

Ingredience pro:
1 porce

Gratinovaný květák:

Polévka se zelnými karbanátky:

Plněný květák:

Kuchařka
Kuchařka: Veronika Macháčková

Gratinovaný květák

Květák si rozdělte na trsy a vařte ho ve slané vodě s mlékem po dobu 7 minut. Květák sceďte a vložte ho do máslem vymazané pečící misky. 




Smíchejte si smetanu s česnekem, solí, muškátovým oříškem a polovinou strouhaného sýra. Tuto směs nalijte na připravené květákové trsy. 

Vložte misku do předehřáté trouby na 200 stupňů a pečte ho 10 minut. Pak ho vyjměte, posypte zbytkem sýra a pečte dalších 10 minut. 

Podávejte jako hlavní chod bez přílohy. Můžete tučný parmezán vyměnit za menší kalorickou bombu mozzarellu. 

Polévka s květákovými karbanátky

Květák vařte ve slané vodě do změknutí a sceďte. Poté ho rozemelte na kaši. Přidejte mleté maso, sójovou omáčku, vejce, strouhanku a sůl. Vytvarujte kuličky

Vývar přiveďte k varu. Koule ponořte do vývaru a až vyplavou na povrch, jsou hotové, vývar tedy můžete odstavit ze sporáku. 

Polévka se skvěle hodí do zimních mrazivých dnů, kdy vás parádně zahřeje. 

Plněný květák

Květák vařte ve vodní lázni smíchané s mlékem po dobu 7 minut. Mezitím si osmažte cibuli do zlatova, poté vložte mleté maso a vařte, dokud není maso měkké. 

Do vychladlého mletého masa přidejte vejce, strouhanku a nadrobno nasekanou petržel, osolte a opepřete, směs dobře promíchejte. 

Otočte květákovou hlavu květenstvími dolů, naplňte zeleninu a prstem tlačte mleté ​​maso mezi květenství.

Otočte květák zpět a vložte do pekáče, a pečte na 160 stupňů 30 minut. Poté vyjměte květák, posypte strouhaným sýrem a vraťte do trouby na 10 minut.

Hotový hlavní chod, který je plný bílkovin a chutná dobře.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů