Masovo-bramborové domácí klobásy - postup přípravy
Příprava domácích klobás byla v minulosti tradiční záležitostí, spojována s každou zabíječkou a podobnou akcí. Jedná se totiž o zpracování masa, které dlouho vydrží a zároveň se spotřebují i nejrůznější masové zbytky v kombinaci s dalšími surovinami. Vznikne tak bohatý masový produkt, jak po trvanlivé, tak po obsahové stránce. Vyzkoušejte si proto tento jednoduchý recept na vlastní domácí klobásy, které jsou vhodné například na pečení.
Ingredience
Nejdříve ze všeho si připravíte brambory a zeleninu. Brambory oloupejte a umyjte a společně s česnekem a cibulí je rozmixujte v mixéru nebo nastrouhejte na jemné kousky pomocí velkého struhadla. Použít můžete také mlýnek na maso. Když máte vše nadrobené na malé kousky, smíchejte tyto suroviny v misce a nechte chvilku odstát, aby pustily šťávu.
Mezitím si na malé kostky nakrájejte slaninu, kterou poté v misce smícháte s letým masem. Osolte a opepřete podle potřeby a poté maso smíchejte s nakrájenou zeleninou bez šťávy. V případě potřeby můžete ještě dochutit solí a pepřem.
Když máte plnící směs hotovou, připravte si širší vepřová střívka, která jsou k sehnání například v řeznictví, kde se běžně prodávají ve slaném nálevu. Pořádně je propláchněte a promyjte čistou vodou a poté je můžete začít plnit připravenou směsí. Když máte hotovo, pouze střívka na obou koncích zauzlujte nebo jinak uzavřete. Když poté střívka na několika místech propíchnete tenkou jehlou, zamezíte tím prasknutí při pečení.
Když máte klobásy připravené, uložte libovolný počet na plech vystlaný pečícím papírem a vložte do trouby rozehřáté na 180 stupňů. Pečte přibližně 45 minut, poté teplotu trouby snižte na 160 stupňů a pečte dalších 20 minut. Nakonec zhruba na 5 minut zvyšte teplotu na 200 stupňů, díky čemuž se klobásy krásně propečou a zhnědnou.
Podávat můžete s pečenými nebo opékanými bramborami nebo chlebem a můžete přidat také majonézu nebo zeleninu podle vlastního výběru. Dobrou chuť!