Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Maxi větrník s vanilkovým krémem

3,4
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 25 minut

Maxi větrník s vanilkovým krémem - postup přípravy

Maxi větrník s jemným krémem je sladká klasika, která by neměla chybět na žádném slavnostním stole. Ohromí vás kombinací nadýchaného těsta a úžasně jemné náplně.

Ingredience pro:
1 kus
+ -

Těsto

Krém

Na posypání

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

V rendlíku smíchejte vodu s máslem a směs zahřívejte, dokud se máslo nerozpustí. Asi po 2 minutách přidejte sůl, cukr a nakonec mouku. Obsah rendlíku vařte 2 minuty. 

2. KROK

Vzniklé těsto přendejte do mísy, kde ho nechte chladnout 2–3 minuty. Po vychladnutí do těsta zapracujte vejce v pokojové teplotě, jedno po druhém, těsto rozdělte na dvě části a naplňte jím dva dortové ráfky, vyložené pečicím papírem.  

3. KROK

Obě těsta pečte v předehřáté troubě na 190 °C po dobu 15–18 minut a mezitím připravte krém. V samostatné míse smíchejte rozšlehaná vejce s cukrem, kukuřičným škrobem a horkým mlékem, za stálého míchání. 

4. KROK

Směs přelijte do hrnce a od bodu varu ji vařte 1 minutu. Vzniklý krém odstavte z tepla, vmíchejte do něj vanilkový cukr a nechte ho vychladnout. 

5. KROK

Tip: Krém zakryjte potravinovou fólií tak, aby se ho přímo dotýkala. Díky tomu na jeho povrchu nevznikne škraloup. Chcete-li urychlit chladnutí, přendejte krém z hrnce do mísy.

6. KROK

Máslo šlehejte 1–2 minuty, a jakmile získá nadýchanou strukturu, vešlehejte do něj vychladlý krém. Následně pokračujte s kompletací dezertu. 

7. KROK

První korpus nechte v dortovém ráfku, kde ho potřete krémem. Ten zakryjte druhým korpusem, dezert zakryjte fólií a vložte ho na 4–8 hodin do lednice, kde ho nechte ztuhnout. Maxi větrník poté servírujte posypaný moučkovým cukrem. 

8. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

9. KROK

Videopostup krok za krokem

10. KROK

Zdroj receptu: Alina FooDee

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů