Měkké a nadýchané piškotové těsto - postup přípravy
Protože vaření a pečení je z velké části kreativní činnost, je zapotřebí znát nějaké univerzální recepty, které vám pomohou dát volný průchod vaší tvořivosti. Na výrobu chutných dortů s nejrůznějšími druhy náplní a případně různě tvarovaných a zdobených uměleckých děl budete potřebovat dobrý recept na korpus, který je snadno použitelný, tvarovatelný a strukturou i svou chutí variabilní. Ideálním začátkem je proto nadýchané piškotové těsto, které je jemný, chutný, přírodní a pevný.
Ingredience
Návod na přípravu:
Vajíčka, olej a mléko by před započetím přípravy měly mít shodnou, nejlépe pokojovou teplotu, aby se vzájemně dobře spojily a neměly sklony se oddělovat. Proto je aspoň hodinu předem vyndejte z lednice.
Do hluboké mísy rozklepněte vajíčko, přidejte cukr a vanilkový cukr a elektrickým šlehačem šlehejte na maximální rychlost po dobu několika minut. Poté přilijte do mísy také mléko a rostlinný olej a dále chvíli šlehejte.
V oddělené misce smíchejte hladkou mouku s práškem do pečiva a důkladně promíchejte. Tuto směs pak za stálého šlehání na nejnižší rychlost vmíchejte do vaječné směsi a míchejte tak dlouho, dokud nevytvoříte hladké a jednolité těsto.
Připravte si dortovou formu požadovaného tvaru a velikosti, vyložte ji pečicím papírem a nalijte do ní připravené těsto.
Dejte si předehřát troubu na 180 stupňů Celsia a vložte do ní formu s těstem péct asi na 30 minut. Doba pečení závisí na specifických vlastnostech vaší trouby, proto si pro jistotu udělejte párátkový test.
Když je korpus upečený, vyjměte jej z trouby, nechte lehce zchladnout a opatrně ho vyklopte z formy. Pak nechte volně úplně vychladnout na mřížce a následně dozdobte podle vlastních záměrů a fantazie.