Meruňkový džem bez želatiny a zahušťovadla - postup přípravy
Meruňkový džem je lahodný a osvěžující. Výhodou je, že ho připravíte bez zahušťovadla a želatiny. Při správném skladování vydrží čerstvý i několik měsíců.
Ingredience
Meruňky rozřízněte na polovinu a vypeckujte je. Do hrnce vlijte vodu, na kterou položte meruňky, které následně zasypte kyselinou citronovou a 250 g cukru. Směs vařte na středním ohni 5 minut.
Poznámka: Během vaření ovoce stále míchejte, aby se nepřichytávalo ke dnu.
Během vaření se bude na povrchu tvořit pěna, kterou sbírejte. Po pěti minutách vsypte do směsi dalších 250 g cukru, ingredience promíchejte a vařte je dalších 5 minut. Tento postup opakujte, dokud budete mít ingredience. Celková doba vaření vám zabere 20 minut.
Tip: Zda má džem požadovanou hustotu, zjistíte tak, že ho trochu rozmažete na talíři.
Hotovým džemem naplňte sterilizované sklenice, které uzavřete víčky. Jejich obsah pak nechte volně vychladnout.
Poznámka: Sterilizace je důležitá, aby nedošlo ke znehodnocení pokrmu bakteriemi. Na základě tohoto receptu můžete získat 1200–1300 ml džemu.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Домашний Ресторан