Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Zavařovaná červená řepa

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Zavařovaná červená řepa - postup přípravy

Naložená červená řepa je klasika, kterou jedni milují a druzí nenávidí. Ať už pocházíte z kteréhokoliv tábora, měli byste vzít v úvahu, že tahle rudá plodina je doslova nadupaná vitaminy a antioxidanty, které pomohou vašemu tělu vypořádat se s nečistotami z okolí a dodají mu prakticky vše, co ke svému fungování potřebuje. Proto by červená řepa na vašem jídelníčku neměla chybět. Konzervy z obchodu ale obsahují řadu barviv a konzervantů, které zdravotní přínosy této plodiny dokážou stáhnout někdy až na minimum, protože samy nadměrně tělo zatěžují. Proto je dobrý nápad zavařit si řepu vlastní. Buďto si ji kupte, nebo vypěstujte. Není ale nad vlastní produkty. Přinášíme vám návod, jak snadno řepu zavařit.

Ingredience pro:
6 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Návod na přípravu:

Připravte si několik velkých zavařovacích sklenic, které důkladně sterilizujte vyvařením a/nebo pastou z vody a jedlé sody.




Odřízněte nať z řepy a listy i bulvy dobře omyjte a osušte. Řepu podle potřeby oloupejte a nakrájejte na větší kostky. Ty rozdělte do sklenic tak, aby dosahovaly zhruba do třetiny jejich výšky.

Pak pokrájejte také nať i s listy na menší kousky a doplňte jimi sklenice do plna. Do každé sklenice pak přidejte 1 až 2 stroužky oloupaného a na plátky nakrájeného česneku. Kopr opláchněte pod proudem vody, nasekejte ho najemno a rozdělte ho do nádob tak, že do každé přijde asi 1 až 2 lžíce kopru.

Do kastrolu nalijte vodu a přidejte k ní cukr, sůl a ocet. Vše zahřejte a dobře promíchejte, aby se cukr a sůl rozpustily. Tímto lákem pak zalijte řepu ve sklenicích a dobře zavíčkujte. Párkrát je otočte vzhůru nohama, abyste se ujistili, že víčka dobře těsní a vložte všechny nádoby do velkého hrnce, přilijte do něj vodu tak, aby dosahovala asi do poloviny sklenic a zakryjte, poklidí. Přiveďte vodu v hrnci k varu a vařte asi 15 minut. Pak vypněte oheň, opatrně vyjměte sklenice z hrnce a postavte je dnem vzhůru. Zakryjte je svrchu utěrkou a nechte zvolna vychladnout.

Pak už stačí sklenice přemístit do tmavého a chladného sklepa nebo špajzu a užívat si té zdravé a lahodné dobroty.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů