Míchaný zeleninový salát na zimu - postup přípravy
Z přebytků zeleniny si můžete zavařit dobrý salát na zimu. Bude z něho výborná příloha k jídlu, která ve sklenicích při správném uskladnění vydrží i celý rok.
Ingredience
Recept je na 5 sklenic o objemu 720 mililitrů. Dejte je předem i s víčky na pár minut sterilizovat do trouby na 115 °C. Mezitím si omyjte a očistěte zeleninu.
Rajčata nakrájejte na kusy a směs paprik na proužky. Okurky předem namočte na 3 hodiny do studené vody a pak pokrájejte na silnější kolečka. Cibuli bílou i červenou nakrájejte na půlkolečka, česnek na plátky a kopr a petrželku nasekejte.
Dejte vše do velké nádoby a osolte. Přidejte slunečnicový olej, bazalku a vše promíchejte a nechte chvíli ustát, aby zelenina pustila šťávu.
Do každé sklenice dejte 5 kuliček pepře a téměř až po její okraj vyrovnejte zeleninu i tekutinu, kterou pustila. Dobře upěchujte. Navrch dejte lžičku cukru a lžíci 9procentního octa. Pokud máte jiný, poměr upravte.
Sklenice zavíčkujte, dejte do hrnce s vodou vyloženého plátnem a nechte 30 minut sterilovat. Poté je nechte pomalu vychladnout, zkontrolujte víčka a skladujte na temném místě s teplotou do 25 °C.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Schneller Koch