Mititei – rumunské masové klobásky v nálevu - postup přípravy
Rumunské mititei jsou prakticky domácí klobásky z vepřového a hovězího mletého masa, které se po usmažení vaří v nálevu s cibulí a bobkovým listem. Určitě je vyzkoušejte, nebudete litovat. Zpestříte si tak rodinný jídelníček.
Ingredience
Ve velké míse si promíchejte mleté vepřové a hovězí maso. Poté ochuťte lisovaným česnekem, přisypte jedlou sodu, osolte, opepřete, vsypte škrob, vlijte mléko a vypracujte homogenní směs. Tu přikryjte potravinovou fólií a dejte do lednice chladit po dobu asi jedné hodiny.
Po hodině vyjměte masovou směs z chladničky a vytvarujte z ní středně velké klobásky. K tvarování můžete použít i speciální mlýnek na plnění klobás, pokud máte doma. Až budete mít klobásky hotové, dejte je na rozpáleném slunečnicovém oleji smažit ze všech stran dozlatova.
V další fázi si napusťte do velkého hrnce vodu, vložte do ní oloupanou a na plátky pokrájenou cibuli, bobkové listy, celý černý pepř a vařte osmažené klobásky na mírném plamenu asi třicet minut.
Uvařené klobásky vyjměte z nálevu s cibulí, bobkovým listem a pepřem, nechte okapat, a nakonec podávejte například s bramborovou kaší a nakládaným hráškem. Hodit se bude k pokrmu i čerstvé pečivo typu chléb či bagetka. Ochutit osmažené a vařené mleté maso lze i plnotučnou hořčicí či kečupem. Přejeme vám k tomuto netradičnímu jídlu dobrou chuť.