Mléčná majonéza bez vajec - postup přípravy
Domácí majonéza je malá alchymie. I když znáte správný postup a bezezbytku ho dodržíte, ne vždycky se podaří dosáhnout požadované konzistence a chuti. Máme pro vás ale geniální tip na majonézu bez vajíček, která se hodí nejenom pro vegany, ale i pro ty, kterým už s výrobou této pochutiny došla trpělivost. Podaří se zaručeně vždy, hotová je do třiceti sekund a výsledek je prostě božský.
Ingredience
Všechny použité ingredience musejí mít stejnou teplotu, aby se náležitě spojily. Proto před započetím výroby domácí majonézy vyjměte všechny přísady z lednice a nechte je při pokojové teplotě odstát asi třicet minut.
Do vysoké a úzké nádoby (která se obvykle prodává spolu s tyčovým mixérem) nalijte mléko. Přilijte k němu rostlinný olej. Tyčový mixér vložte na dno nádoby a začněte mixovat, přičemž pomalu začněte mixér odtahovat zdola nahoru. Nepřestávejte mixovat a pohybujte mixérem pomalu nahoru a dolů.
Za několik minut byste měli vytvořit hustou konzistenci.
Přidejte do směsi jednu čajovou lžičku plnotučné hořčice, půl čajové lžičky soli, třetinu lžičky sušeného česneku a dvě polévkové lžíce citronové šťávy. Znovu zapněte mixér a důkladně všechny ingredience vzájemně promixujte, aby se dokonale propojily.
A to je vše. Hotovou majonézu vložte do lednice vychladit a použijte jako zálivku na těstovinové či zeleninové saláty, doplněk k bramborovým hranolkům či jako základ různých domácích pomazánek na pečivo.
Už po prvním ochutnání zjistíte, že je stejně lahodná, možná i lepší než běžná majonéza z vajíček. Na rozdíl od ní se ale vždycky podaří docílit kýžené konzistence a při její přípravě zkrátka nemůžete udělat chybu.
Jestliže vyznáváte veganský způsob stravování, použijte jednoduše namísto kravského mléka sójové či jiné rostlinné mléko, které poslouží úplně stejně a přitom dodá majonéze zajímavou příchuť a spoustu cenných vitaminů a minerálů navíc.
Mlsat se dá i zdravě!