Mleté řízečky zapékané s bramborem a zakysanou smetanou - postup přípravy
Řízečky z mletého masa si můžete jednoduše v jednom pekáči zapéci s bramborem a ochucenou kysanou smetanou. Získáte tak skvělý oběd.
Ingredience
Namočte 3 housky nebo kusy chleba v troše vody a počkejte, až do sebe tekutinu nasáknou a začnou se rozpadat. Do mixéru dejte česnek a cibuli, přidejte rozmočené pečivo a rozmixujte. Do mísy dejte mleté maso a směs k němu přilijte. Dále do ní rozklepněte vejce. Osolte, opepřete dle chuti, přidejte koření khmeli suneli, sušenou bazalku, nasekanou petrželkou a dvě lžíce krupice. Vše promíchejte a nechte chvíli uležet.
Na talíř si dejte trochu hladké mouky a větší zapékací mísu vymažte olejem. Namažte si ruce olejem a z masa vytvarujte menší řízečky. Ty pak obalte v mouce a skládejte je do mísy dokola podél okraje. Oloupejte brambory, pokud jsou větší, tak je rozpulte, a dejte je do středu zapékací mísy. Troubu rozehřejte na 220 °C a dejte vše na 20 minut péct.
Mezitím si připravte omáčku. V míse rozmíchejte kysanou smetanu s kečupem, ale jdou použít třeba drcená či mražená rajčata. Osolte, opepřete a přidejte koření dle chuti. Pak přilijte zhruba sklenici vody a rozmíchejte.
Vyndejte mísu z trouby a směs nalijte na maso s bramborem. Teplotu trouby snižte na 200 °C a pečte dalších 30 minut. Pokud by se omáčka rychle vypékala, můžete přidat trochu vody. Po upečení zkontrolujte, zda jsou brambory již měkké. Pokud ano, můžete servírovat.