Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí napařované knedlíky

3,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 90 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Domácí napařované knedlíky - postup přípravy

Příprava domácích knedlíků nemusí být tak složitá, jak si někdy začínající, ale často i pokročilejší domácí kuchařky myslí. Vyzkoušejte snadný recept podle paní Lucie Vachové.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Kvasnice rozmíchejte s cukrem dohladka, zalijte je trochou vlažného mléka a pokračujte v míchání, dokud se zcela nerozpustí. Směs nechte stát při pokojové teplotě asi 15 minut, dokud se na povrchu nezačne tvořit napěněná čepice.

2. KROK

Do mísy prosejte polohrubou mouku, smíchejte ji se špetkou soli, přidejte vajíčko, vzešlý kvásek a zbytek mléka. Zadělejte hutné a nelepivé těsto, které nechte v zakryté míse v teple cca 50 minut kynout.

3. KROK

Těsto rozdělte na dva kusy a z každého zformujte šišku. Do hrnce nalijte trochu vody a položte do něj pařáček na knedlíky, který vyložte kusem utěrky nebo namočeným, zmačkaným a narovnaným pečicím papírem. Na něj položte knedlíky a nechte je pod pokličkou napařovat asi 20–25 minut.

Jinou možností je vložit mřížku do pekáče, podlít vodou a takto je upéct v troubě. Skvělou volbou je i parní hrnec.

4. KROK

Knedlík po uvaření propíchněte na několika místech špejlí, povrch potřete kapkou oleje a nechte vychladnout. Pak už stačí jen nakrájet a podávat k vaší oblíbené omáčce či k pečenému masu se zelím.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů