Mrkvová polévka s kvasnicovou zavářkou - postup přípravy
Polévka je základem každého pořádného oběda, někdy ale není dostatek času na její přípravu. V tu chvíli se bude velmi hodit chutná mrkvová polévka s kvasnicovou zavářkou podle receptu od paní Hany Petrášové.
Na kvasnicovou zavářku
Na mrkvovou polévku
Na pánvi rozehřejte olej a přihoďte na něj očištěnou a najemno nasekanou cibulku. Jakmile zesklovatí, přidejte najemno nakrájený česnek. Počkejte, až se rozvoní. Rozdrobte do směsi kostku kvasnic a míchejte, dokud se nerozpustí. Podle chuti osolte, opepřete a přidejte majoránku. Promíchejte a postupně za stálého míchání přidávejte tolik krupice, abyste vytvořili tuhé těsto. To odstavte ze sporáku a nechte ho zchladnout. Poté k němu přidejte jedno vejce a vidličkou ho zapracujte do směsi, která následně opět trochu zřídne.
Mrkev očistěte a nastrouhejte ji nahrubo. V hrnci rozehřejte trochu másla a pár minut na něm opékejte nastrouhanou mrkev. Přilijte horkou vodu, přidejte zeleninový bujón a také kvasnicové těstíčko. Důkladně ho rozmíchejte a vše vařte asi 10 minut. Hotovou polévku dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem a na talíři posypejte jemně nasekaným čerstvým libečkem.