Mrkvová roláda se sýrovou náplní - postup přípravy
Chystají se k vám blízcí na slavnostní oběd? Potom na stole nesmí chybět dozajista lahodný předkrm, který navnadí chuťové pohárky na další chody. Vsaďte třeba na mrkvovou roládu se sýrovou náplní. Tu si zamilují úplně všichni strávníci, a to jak masožravci, tak i vegetariáni.
Korpus
Náplň
Začněte tím, že si mrkve pečlivě oloupete, omyjete a poté nahrubo nastrouháte do velké mísy. Následně si v hlubší pánvi rozpusťte máslo a také přilijte slunečnicový olej. Až bude tuk rozpálený, vsypte na něj strouhanou mrkev a restujte na středním plamenu ze všech stran.
Nakonec zeleninu přikryjte poklicí a duste asi čtvrt hodiny. Změklou mrkev vyjměte z pánve a dejte zpět do mísy. Zde ji promíchejte se žloutky, solí, mletým pepřem. V další fázi si vyšlehejte do tuhého sněhu vaječné bílky a hmotu rovněž zakomponujte do mrkvové směsi.
Mělo by vám vzniknout nadýchané těstíčko. To vlijte na plech s pečícím papírem (ten můžete také potřít trochou oleje), rozprostřete a pečte v troubě asi 15 minut při teplotě 180 °C.
Příprava sýrové náplně a kompletace mrkvové rolády
Než se mrkvový korpus upeče, můžete se pustit do přípravy náplně. Do mísy si tedy nastrouhejte tvrdý sýr nahrubo, poté přidejte loupané a lisované stroužky česneku, zakápněte majonézou a dobře promíchejte.
Až bude těsto hotové, vyjměte jej z trouby a nechte mírně zchladnout. Nakonec jej po celé ploše pomažte sýrovým krémem a opatrně zarolujte do rolády. Tu nechte chladit pár hodin v lednici.
Servírování mrkvové rolády se sýrovou náplní
Ztuhlou a vychlazenou mrkvovou roládu vyndejte z lednice a pokrájejte na stejně široká kolečka. Poté podávejte jako předkrm například se sklenkou suchého bílého vína. Tuto lahůdku si ovšem můžete dopřát i na svačinku. Přejeme vám dobré chutnání.