Mrkvové donuty s polevou - postup přípravy
Donuty jsou jednou z těch pochutin, která láká ke koupi skoro každého, kdo jen vejde do obchodu. Pokud je ale chcete posunout na vyšší úroveň, jednoduše si je udělejte doma a z mrkví; za recept vděčíme paní Tereze Koubkové.
Těsto (20 kusů)
Poleva
Na ozdobu
Mrkev očistěte a oloupejte, poté ji nakrájejte na menší kousky a nechejte ji uvařit ve vodě doměkka. Po uvaření k ní přilijte smetanu a společně obojí rozmixujte tyčovým mixérem, dokud nezískáte konzistenci pyré. Do větší mísy nasypejte hladkou mouku, cukr, droždí a sůl. Směs promíchejte a poté do ní přidejte vlažné mléko, žloutky a mrkvové pyré.
Máslo nechejte rozpustit a přilijte ho také do mísy. Vypracujte ručně těsto a poté mísu zakryjte utěrkou a nechejte těsto kynout cca 90 minut. Vykynuté těsto dejte na pomoučněnou plochu a rozválejte ho na 2 cm silný plát.
Vykrojte z něj kolečka o průměru 8 cm a v jejich středu vykrojte další, menší kolečko. Nechejte donuty odpočinout na 15 minut. Poté na pánvi rozpalte dostatečné množství rostlinného oleje a donuty v ní smažte z obou stran dozlatova.
Mezitím do mísy dejte jogurt. Moučkový cukr smíchejte s mlékem a přidejte je k jogurtu. Hotové donuty za tepla namáčejte do polevy a vyskládejte je na připravený plech, posypejte je zdobením a máte hotovo. Po vychladnutí je můžete podávat, dobrou chuť!