Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Nadýchané a měkké palačinky bez mléka

3,4
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Nadýchané a měkké palačinky bez mléka - postup přípravy

Palačinky jsou velmi oblíbené jako chutná snídaně i plněná zmrzlinou a zastříkaná šlehačkou jako chutný dezert. Jednou z jeho hlavních složek však bývá mléko nebo kefír, což jsou suroviny, které zažívací systém některých lidí zkrátka netoleruje. Ať už je důvod, kvůli kterému mléko ve vašem jídelníčku nemá své místo, jakýkoliv, neznamená to, že byste si nutně museli odepřít takovou dobrotu, jako jsou právě palačinky nebo lívance. Představíme vám jednoduchý recept na palačinky bez mléka či kefíru, které jsou však přesto velmi chutné, pružné, nadýchané a měkké. A také velmi variabilní a dají se upravit jak na sladko, tak i na slano.

Ingredience pro:
4 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Rozklepněte tři vajíčka do misky a rozšlehejte je metličkou. Přidejte k nim půl litru vody, půl čajové lžičky soli, stejné množství cukru a jedlé sody. Znovu všechny ingredience v misce dobře rozšlehejte.




Do sklenice si odměřte jeden decilitr vody a rozpusťte v něm půl lžičky kyseliny citronové a nechte chvíli stát, aby se rozpustila.

Do misky s rozšlehaným ochuceným vajíčkem postupně za stálého míchání metlou přisypávejte hladkou mouku, dokud nezískáte hladké a tekuté těsto. Nechejte hmotu 20 minut odpočívat v ledničce.

Mezitím si pod tekoucí vodou omyjte zelené bylinky a důkladně je osušte papírovou utěrkou. Pak je nasekejte nahrubo.

Po vyjmutí těsta z lednice k němu přilijte rozpuštěnou kyselinu citronovou a přisypejte nasekané bylinky. Nakonec znovu důkladně metlou našlehejte, až se v těstě vytvoří bublinky.

Na kamna si postavte větší pánev se silnějším dnem a nalijte na ni trochu rostlinného oleje, který dobře zahřejte. Nalijte těsto v tenké vrstvě na rozpálenou pánev a snižte oheň na mírnou intenzitu. Takto smažte každou palačinku, dokud její povrch krásně nezezlátne.

Když bude její konzistence dostatečně pevná, otočte ji a smažte z druhé strany. Na každou palačinku po vytažení z pánve namažte malý kousek másla a vyskládejte je na talíř. Zakryjte je poklicí nebo druhý talířem a nechejte je chvíli stát. Chutné palačinky podávejte s trochou smetany, s kečupem nebo jinou vaší oblíbenou omáčkou.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů