Nadýchané buchty s dvojitou náplní - postup přípravy
Klasické buchty lze upéci nejen s běžnou náplní, ale je možné je také zkombinovat. Recept, který používala i její babička, nám poskytla paní Romana Važanská.
Na těsto
Na tvaroh
Na povidla
Do hrníčku nalijte část vlažného mléka a rozdrobte do něj droždí. Přidejte lžičku cukru, promíchejte a počkejte, až začne pracovat kvásek.
Do mísy prosejte mouku, přidejte sůl, prosátý cukr, dále dodejte citronovou kůru a vanilkový cukr. Ve zbytku mléka rozkvedlejte žloutky, vlijte olej a promíchejte. Vlijte směs do mísy s moukou a přidejte kvásek. Vše řádně zpracujte rukou nebo robotem na hladké a nelepivé těsto, případně přidejte trochu mléka podle potřeby. Těsto v míse přikryjte a nechte ho hodinu kynout.
Během kynutí těsta si připravte náplně. Tvaroh dejte do misky, přidejte cukr, citronovou kůru a šťávu, pudink, vlijte smetanu a vše ručním šlehačem vyšlehejte dohladka. Do druhé misky dejte povidla, přilijte trochu rumu podle chuti a dobře promíchejte.
Vykynuté těsto vyklopte na lehce pomoučněný vál a rozdělte ho na stejně velké kousky. Z každého kousku udělejte kuličku a nechte 10 minut kynout. Z kuličky vytvořte placičku, na každou položte vrchovatou lžičku tvarohové směsi a lžičku povidel a náplň zabalte do těsta.
Pekáček vymažte rozpuštěným máslem a potřete jím také každou buchtu po stranách. Dejte je do pekáčku spojem dolů a potřete je máslem i na povrchu.
Vložte pekáček do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečte buchty zhruba 35 minut. Po upečení nechte buchty vychladnout. Následně pekáček položte na tác, rychle vše překlopte a buchty posypejte moučkovým cukrem.
Více autorčiných receptů najdete na jejích FB stránkách Vaříme a pečeme s Romanou.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.