Nadýchané koblihy s marmeládou - postup přípravy
Koblihy jsou velmi chutným sladkým pečivem, avšak mnoho lidí si je často nedopřává, protože jsou vcelku tučné. Smaží se totiž standardně v oleji, a tak jsou mastné. Nyní si ale můžete připravit verzi poněkud zdravější v troubě.
Ingredience
Do hlubší mísy si vlijte mírně ohřáté mléko a rozmíchejte v něm krupicový a vanilkový cukr. Také vsypte sůl, sušené droždí, vložte jedno vejce, vlijte slunečnicový olej a postupně zapracovávejte i prosátou hladkou mouku.
Vytvořte rukama nelepivé a hladké těsto. To překryjte potravinovou fólií a dejte na teplé místo kynout po dobu jedné hodiny.
Po uplynutí jedné hodiny si čistou pracovní plochu posypte trochou mouky a položte na ní vykynuté těsto. Z něj vyválejte válečkem plát o výšce cca 5 až 7 mm.
Nyní si k ruce vezměte hrníček a vykrajujte kolečka. Ta by měla mít průměr kolem 8 cm. Dále vložte doprostřed těsta trochu marmelády, přiklopte nenaplněným kolečkem a okraje k sobě přitiskněte.
Také namažte koblihy rozšlehaným vejcem a vyskládejte na plech vystlaný pečícím papírem.
Pečte v troubě asi půl hodiny při teplotě 180 °C.
Upečené koblihy vyjměte z trouby, posypte moučkovým cukrem a podávejte po zchladnutí například s kakaem, kávou či šálkem čaje.
Kromě marmelády se k plnění hodí také karamelizované kondenzované mléko, vanilkový pudink, Nutella, čerstvé ovoce, nebo ovocný džem.
Přejeme dobrou chuť.