Nadýchané koláčky s tvarohem a hruškami - postup přípravy
Upečte si poctivé domácí koláčky, jaké pekly naše babičky, podle receptu od paní Romany Važanské. Ta je naplnila citronovým tvarohem a hruškami se skořicí, můžete však použít i tradiční náplně, které máte rádi.
Těsto
Tvarohová náplň
Hrušková náplň
Do misky nalijte vlažné mléko a rozdrobte k němu droždí. Přidejte lžičku cukru a lžíci mouky a vše důkladně promíchejte. Misku s těstem přikryjte utěrkou a nechte ho asi 15 minut kynout.
Do větší mísy nasypejte prosátou mouku se špetkou soli a promíchejte. Přidejte majonézu a rozpuštěné vychladlé máslo. V mléce rozmíchejte 1 celé vajíčko a 2 žloutky a přidejte je k mouce.
Přidejte vanilkový cukr, citronovou kůru a kvásek a vše důkladně promíchejte, dokud nevznikne hladké těsto. Mísu přikryjte utěrkou a nechte těsto kynout na teplém místě po dobu 1 hodiny. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.
Mezitím, co těsto kyne, si připravte náplně. Vyšlehejte vaječné bílky a dejte je stranou. Do mísy dejte tvaroh a oslaďte ho podle své chuti. Přilijte citronovou šťávu, 2 žloutky, vyšlehaný sníh z bílků, pudinkový prášek a všechno společně důkladně vyšlehejte.
Hrušky omyjte pod tekoucí vodou, nastrouhejte je a vhoďte do hrnce. Přidejte cukr se skořicí a vše společně poduste. Jakmile budou hrušky měkké, přilijte pudink rozpuštěný v trošce vody, důkladně promíchejte a chvíli povařte.
Vykynuté těsto dejte na pomoučený vál a rozdělte ho na 25 stejně velkých dílů, ze kterých udělejte kuličky. Přendejte je na plech vyložený pečicím papírem a nechte je ještě 10 minut kynout. Poté z nich vytvarujte koláčky a udělejte do každého zlehka důlek. Okraje potřete rozšlehaným vajíčkem a do důlků poté dejte náplň.
Koláčky ozdobte spařenými rozinkami namočenými v rumu. Plech s koláčky vložte do předem vyhřáté trouby a pečte je 15–20 minut při teplotě 180 °C. Ihned po vytažení z trouby je potřete rozpuštěným máslem s rumem.
Tip: Pokud vám zbyde máslo s rumem, pokapejte s ním i náplň.
Více autorčiných receptů najdete na jejích FB stránkách Vaříme a pečeme s Romanou.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.