Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Nadýchané koláčky s tvarohem a hruškami

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 40 minut

Nadýchané koláčky s tvarohem a hruškami - postup přípravy

Upečte si poctivé domácí koláčky, jaké pekly naše babičky, podle receptu od paní Romany Važanské. Ta je naplnila citronovým tvarohem a hruškami se skořicí, můžete však použít i tradiční náplně, které máte rádi.

Ingredience pro:
25 kusů
+ -

Těsto

Tvarohová náplň

Hrušková náplň

Kuchařka
Kuchařka: Tereza Pěnicová
1. KROK

Do misky nalijte vlažné mléko a rozdrobte k němu droždí. Přidejte lžičku cukru a lžíci mouky a vše důkladně promíchejte. Misku s těstem přikryjte utěrkou a nechte ho asi 15 minut kynout.

2. KROK

Do větší mísy nasypejte prosátou mouku se špetkou soli a promíchejte. Přidejte majonézu a rozpuštěné vychladlé máslo. V mléce rozmíchejte 1 celé vajíčko a 2 žloutky a přidejte je k mouce.

3. KROK

Přidejte vanilkový cukr, citronovou kůru a kvásek a vše důkladně promíchejte, dokud nevznikne hladké těsto. Mísu přikryjte utěrkou a nechte těsto kynout na teplém místě po dobu 1 hodiny. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.

4. KROK

Mezitím, co těsto kyne, si připravte náplně. Vyšlehejte vaječné bílky a dejte je stranou. Do mísy dejte tvaroh a oslaďte ho podle své chuti. Přilijte citronovou šťávu, 2 žloutky, vyšlehaný sníh z bílků, pudinkový prášek a všechno společně důkladně vyšlehejte.

5. KROK

Hrušky omyjte pod tekoucí vodou, nastrouhejte je a vhoďte do hrnce. Přidejte cukr se skořicí a vše společně poduste. Jakmile budou hrušky měkké, přilijte pudink rozpuštěný v trošce vody, důkladně promíchejte a chvíli povařte.

6. KROK

Vykynuté těsto dejte na pomoučený vál a rozdělte ho na 25 stejně velkých dílů, ze kterých udělejte kuličky. Přendejte je na plech vyložený pečicím papírem a nechte je ještě 10 minut kynout. Poté z nich vytvarujte koláčky a udělejte do každého zlehka důlek. Okraje potřete rozšlehaným vajíčkem a do důlků poté dejte náplň.

7. KROK

Koláčky ozdobte spařenými rozinkami namočenými v rumu. Plech s koláčky vložte do předem vyhřáté trouby a pečte je 15–⁠20 minut při teplotě 180 °C. Ihned po vytažení z trouby je potřete rozpuštěným máslem s rumem.

8. KROK

Tip: Pokud vám zbyde máslo s rumem, pokapejte s ním i náplň.

9. KROK

Více autorčiných receptů najdete na jejích FB stránkách Vaříme a pečeme s Romanou.

10. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů