Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Nadýchané máslové šneky z kynutého těsta

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 150 minut
čas vaření Vaření: 25 minut

Nadýchané máslové šneky z kynutého těsta - postup přípravy

Když máte chuť na něco sladkého, upečte si nadýchané máslové šneky z kynutého těsta. Můžete je přelít polevou podle vlastní fantazie, chutnat vám ale budou i samotné. Příprava je trochu náročnější, výsledek ale rozhodně stojí za to.

Ingredience pro:
12 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka:
1. KROK

Do mísy nasypte cukr, sušené droždí a přilijte mléko, které by mělo být mírně vlažné. Metličkou vše dobře prošlehejte, aby nevznikly hrudky. Nechte pod pokličkou chvíli odstát, než kvasnice vzejdou a vytvoří na povrchu hustou pěnu. Po několika minutách přidejte oba bílky a olej. Prošlehejte metličkou, aby se všechny ingredience dobře spojily.

2. KROK

Do směsi přisypte mouku a sůl. Rukou těsto prohněťte. Mouku můžete přisypávat postupně, aby bylo hnětení jednodušší. Když je těsto dokonale hladké a nadýchané, nechte ho pod čistou utěrkou na teplém místě vykynout. Bude to trvat zhruba jednu až dvě hodiny. Během této doby ho můžete ještě jednou prohníst.

3. KROK

Z vykynutého těsta odkrajujte malé kousky, ze kterých válečkem vyválejte proužky široké zhruba 10 centimetrů. Každý namažte změklým máslem. Rolujte podél delší strany do malého válečku. Mírně ho rozplácněte prsty a v polovině podélně rozkrojte, přičemž jeden konec nechte spojený. Uchopte oba konce a začněte je okolo sebe obtáčet, aby vznikl pletenec. Ten pak stočte do šneka.

4. KROK

Stejný postup opakujte i se zbytkem těsta. Naskládejte šneky vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem. Nechte mezi nimi malé rozestupy. Pomažte rozšlehanými žloutky ze všech stran. Upečte v troubě rozpálené na 200 °C dozlatova. Šneky můžete ještě teplé posypat moučkovým cukrem, polít medem či sirupem nebo je servírovat jen tak. Budou křehké a vláčné.

5. KROK

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů