Nadýchaný bramborový koláč se sýrem - postup přípravy
Potřebujete zasytit svou hladovou rodinu? Pak vsaďte na skvostný bramborový koláč se sýrem, který se jen rozplývá na jazyku. Chutný bude jen tak samotný k večeři či na svačinu anebo s kouskem uzeniny.
Ingredience
Začněte tím, že si v míse rozmícháte jedno vejce spolu se slunečnicovým olejem, mlékem a sušeným droždím. Poté přidejte sůl, nahrubo strouhané brambory, strouhaný tvrdý sýr, nasekanou petrželku, prosátou hladkou mouku a vše pečlivě propojte.
Měli byste získat vláčné homogenní těsto. To přikryjte utěrkou a nechte asi hodinu kynout na teplém místě.
Pečení bramborového koláče se sýrem a jeho servírování
Po vykynutí vyjměte těsto z mísy a naolejovanýma rukama ho rozprostřete do pekáčku, který jste předtím vymazali máslem. Také jej prsty rozdělte na menší porce a do záhybů vložte plátky čedaru. Povrch koláče potřete vyšlehaným žloutkem s dvěma lžícemi oleje, posypte sezamem, černuchou a dejte péct do trouby na cca 20 minu při teplotě 180 °C.
Hotový bramborový koláč podávejte po mírném zchladnutí například s dipem ze zakysané smetany a lisovaného česneku. Dobrou chuť.
Různé variace bramborového koláče
Pokud vás výše uvedená receptura nějak zvlášť nenadchla, určitě ji můžete dle svého upravit. Masožravci mohou do těsta přidat například strouhanou libovou šunku či uzené maso. Kromě tvrdého sýra se pak hodí do koláče i parmezán, niva či gorgonzola. Je tedy jen na vás, jak bude výsledný pokrm chutnat.