Nakládaná zelenina - postup přípravy
Milujete nakládanou zeleninu? Je nejen chutná, ale také velmi zdravá a v zimě snad není lepší řešení, jak si dopřát vitamíny a minerály. Tuto nakládanou zeleninu zvládnete připravit snadno a rychle, stačí se držet tohoto léty osvědčeného receptu. Jedná se o tradiční recept, který je ideální pro milovníky sladko slaných nálevů. Je zde vynikající poměr soli, cukru, octa a koření.
Ingredience
Rajčata řádně umyjte a odstraňte stonky. Nakrájejte na plátky o šířce 1-1,5 a až 2 cm. To samé udělejte i s cibulí a případně nějakou další zeleninou, kterou máte v plánu nakládat. V marinádě si plátky zachovají svůj tvar a váš výsledný produkt tedy bude i skvěle vypadat. Pamatujte na to, abyste nepoužívali přezrálé nebo příliš měkké kusy zeleniny.
Do vysterilizovaných sklenic naskládejte nejprve cibuli, poté koření (koriandr, pepř, případně i bobkový list). Ve vedlejším hrnci si nechte vařit vodu a jakmile je horká, přidejte do ní sůl, cukr, ocet a olej. Takto vytvoříte nálev, který poté budete nalévat do sklenic.
Do sklenic naskládejte také rajčata nebo jinou zeleninu. Nechte pod okrajem trochu místa, aby se do sklenic dobře vešel i nálev. Nálev nalijte do sklenic a zavařujte po dobu 5 až 10 minut, v závislosti na objemu sklenic: 0,5 a 1 litr – 5-7 minut, 2-3 litry – 7-10 minut. Po sterilizaci otočte sklenice dnem vzhůru a nechte vychladnout. Skladujte na tmavém a chladném místě po dobu maximálně půl roku. V zimě taková nakládaná zelenina přijde k chuti a potěší. Navíc je to skvělý zdroj vitamínů, které jsou podstatné pro naši imunitu. Dobrou chuť!