Nakládané maso ve sklenici s česnekem a bobkovým listem - postup přípravy
Zavařování, nakládání a sušení masa má tradici starou jako lidstvo samo. Zejména v dřívějších dobách bylo zapotřebí uchovat výživné maso, co nejdéle to bylo možné, protože ne vždy bylo období hojnosti. Dnes už naštěstí máme všeho dostatek. I tak se nakládané maso udrželo v našem jídelníčku. Jeho výroba už není životní nutností, jako tomu bývalo kdysi, nicméně stále se jedná o velmi lahodnou a chutnou záležitost, která dokonale zpestří náš jídelníček. Přinášíme vám velmi jednoduchý recept na zavařené maso ve sklenici, které vám vydrží prakticky nekonečně dlouho, a přitom je jeho chuť naprosto dokonalá.
Ingredience
Maso důkladně umyjte pod tekoucí vodou a nakrájejte ho na středně velké kousky. Ty pak vložte do zavařovacích sklenic, které jste předem sterilizovali ve vroucí vodě a/nebo směsí octa a jedlé sody. K masu přidejte několik bobkových listů, pokrájené a očištěné stroužky česneku, kuličky pepře a nového koření.
Do hrnce nalijte vodu a přidejte k ní sůl. Postavte hrnec na kamna a solanku přiveďte k varu. Ještě horkou ji pak opatrně nalijte do sklenic, které zlehka zavíčkujte. Sklenice pak postavte do hrnce, jehož dno jste předem vyložili čistou bavlněnou utěrkou, nalijte k nim vodu tak, aby dosahovala do poloviny sklenic, přiveďte ji k varu a vařte ji po dobu dvou hodin.
Po zavaření sklenic utáhněte víčka a zakryjte je utěrkou. Sklenice neotáčejte, uvolněný tuk je přirozeným způsobem zavíčkuje a zakonzervuje tak jejich obsah. Zavařené maso nechte pod utěrkou pozvolna vychladnout. Může to trvat i jeden nebo dva dny.
Když sklenice úplně vychladnou, přemístěte je do lednice, do spíže či do sklepa nebo kamkoliv, kde je temno a chlad. Tam vydrží velice dlouho a budou vždy připraveny ke konzumaci.
Přejeme vám hodně zábavy při zavařování a dobrou chuť.