Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Nakládané papriky s česnekem

3,7
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 46 minut

Nakládané papriky s česnekem - postup přípravy

Tento recept vám umožní uchovat výraznou chuť sezónní zeleniny po dlouhou dobu. Nakládané papriky s česnekem jsou příjemně pikantní a hodí se k masu i do salátů.

Nakládané papriky s česnekem jsou přesně ten typ domácí dobroty, která má v sobě všechno – chuť slunce, vůni zahrady i špetku nostalgie. V každé sklenici je kousek léta, které se díky zavařování podařilo zachytit na později. Papriky jsou krásně křupavé, lehce pikantní a česnek jim dodává ten správný říz. Hodí se ke grilovanému masu, do salátů nebo jen tak na chleba s máslem. A co je nejlepší – není potřeba žádná složitá alchymie, zvládne to opravdu každý.

Tenhle recept má své kořeny v kuchyních, kde se zavařuje ve velkém – třeba na Balkáně nebo v Maďarsku. Ale už dávno se zabydlel i u nás. V mnoha rodinách se papriky nakládají každý podzim, a každá domácnost má svůj vlastní fígl. Někdo přidává chilli, jiný zase kolečka cibule nebo hořčičné semínko. Někde se papriky plní zelím, jinde se nechávají celé. Možností je spousta – a právě v tom je kouzlo domácího zavařování. Každý si může recept upravit podle sebe.

Až se venku ochladí a přijde chuť na něco poctivého, stačí sáhnout do spíže. Otevřít sklenici s nakládanými paprikami je jako vrátit se na chvíli zpátky do teplých dnů. Vůně, barvy i chuť připomenou, že léto tu s námi vlastně pořád trochu je – jen schované pod víčkem.

Ingredience pro:
6 sklenic
+ -

Základ

Nálev

Do 1 sklenice o obj. 1000 ml

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Omyté papriky zbavte semeníků a nakrájejte je na širší pruhy. V hrnci poté smíchejte vodu s olejem, octem, solí, cukrem, s plátky česneku a nálev přiveďte k varu.

2. KROK

Po 2–3 minutách vložte do vroucího nálevu papriky, které vařte 3 minuty. Ty následně vyjměte a tento postup opakujte, dokud neuvaříte všechny papriky. 

Tip: Použijete-li velký hrnec, můžete zeleninu uvařit najednou.

3. KROK

Do každé sterilizované sklenice vložte 5–6 listů celeru a na ně vyskládejte papriky. Jakmile zeleninou naplníte sklenice, do každé z nich přidejte kuličky pepře, česnek, bobkový list a lžičku medu. 

4. KROK

Sklenice nakonec naplňte nálevem tak, aby byly ingredience zcela ponořeny, volně je přiklopte víčky a vložte do hrnce se dnem, pokrytým utěrkou. 

5. KROK

Do hrnce nalijte vodu až po víčka sklenic, které zavařujte 30–40 minut od bodu varu. Víčka sklenic poté pevně utáhněte, nakládané papriky s česnekem nechte volně vychladnout a uchovávejte je na chladném a tmavém místě. 

6. KROK

Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.

7. KROK

Videopostup krok za krokem

8. KROK
Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů