Naložte si na zimu hlávkové zelí s mrkví a paprikou bez zavařování - postup přípravy
Ruku na srdce, v dnešní době lze sehnat jahody v prosinci i mandarinky v létě. Vegetační doba už se holt neřeší tak, jako tomu bylo dříve. To ale neznamená, že by éra zavařování a nakládání plodin byla pasé. Dodá totiž běžným druhům zeleniny úplně nový chuťový výraz. Připravte si proto jeden z nejsnazších a zároveň nejchutnějších nakládaných salátů ze zelí, mrkve a papriky, který je přímo božský k pečenému, smaženému či grilovanému masu!
Ingredience
Připravte si velké zavařovací sklenice, které i s víčky důkladně vymyjte a sterilizujte alespoň deset minut ve vroucí vodě. Bílé hlávkové zelí zbavte svrchních listů, oloupejte cibuli, mrkev oškrábejte a zbavte dřevnatých konců a červené papriky rozkrojte a odstraňte z nich stopky a jadřince. Zelí pak nakrouhejte na jemné nudličky, což můžete provést speciálním krouhačem, na struhadle nebo jen obyčejným ostrým nožem. Mrkev nastrouhejte na hrubém struhadle, cibuli nakrájejte na půlkulaté proužky a papriku rozdělte na nudličky.
Všechnu zeleninu vsypte do veliké mísy, posypejte ji třemi sty gramy krystalového cukru a čtyřmi mírně vrchovatými polévkovými lžícemi soli a zalijte devítiprocentním jablečným octem a rostlinným olejem. Velkou vařečkou, anebo prostě jenom rukama všechny ingredience důkladně promíchejte (rukama to půjde o poznání snáze). Míchejte důkladně, aby se ze zeleniny co nejlépe uvolnila šťáva, která se stane součástí nálevu.
Aniž byste nechali zeleninu odstát, naplňte ji rovnou do připravených sklenic a dostatečně ji uvnitř upěchujte. Žádný další nálev není potřeba. Postačí olej s octem, do kterých jste zeleninu již naložili a promíchali. Jakmile naplníte sklenice, upěchujte zeleninu ještě trochu svrchu a uzavřete sklenice.
Takto připravený salát uskladněte na tmavé a chladné místo a nechte alespoň týden odležet, aby zkvasilo a proleželo se. Pak už můžete ze sklenic začít odebírat chutné zelí. Pokud jej budete udržovat v lednici, nemusíte s jeho spotřebou nijak zvlášť spěchat. Vydrží naložené velmi dlouho, aniž by se, jakkoliv začalo kazit.