Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Rajská omáčka s hovězím masem

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 180 minut

Rajská omáčka s hovězím masem - postup přípravy

Rajská omáčka má snad ještě více variant než guláš, a to už je co říci. Vyzkoušejte třeba osvědčený recept od zkušené kuchařky, paní Ladislavy Šatavové.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Hovězí maso vložte do hrnce, přidejte k němu trochu soli, bobkový list, pár kuliček nového koření a celého černého pepře a vše zalijte studenou vodou tak, aby bylo maso úplně ponořené. Vodu přiveďte k varu, stáhněte žár na mírnou úroveň a pokračujte ve vaření, dokud není maso úplně měkké.

2. KROK

Jakmile je maso uvařené, oloupejte cibuli, očistěte mrkev, celer a petržel a vše nasekejte nadrobno. Kořenovou zeleninu můžete nastrouhat. Cibuli orestujte v hrnci na troše rostlinného oleje. Přidejte strouhanou mrkev, celer a petržel, posypejte ji trochou tymiánu a vše za častého míchání restujte, dokud mrkev nepustí barvu do tuku.

3. KROK

Zeleninu posypejte trochou cukru a nechte jej zkaramelizovat. Do tohoto základu přihoďte jeden bobkový list, pár kuliček nového koření a černého pepře. Vše zalijte rajčatovým protlakem a nechte jej chvíli restovat, aby ztratil typickou nakyslost. Obsah hrnce poté zalijte vývarem z uvařeného hovězího masa. Do hrnce s omáčkou přidejte drcená rajčata z konzervy a 1 krabičku rajčatového pyré a vařte, dokud veškerá zelenina zcela nezměkne.

4. KROK

Mezitím si vedle v pánvičce připravte světlou jíšku z másla a trochy hladké mouky. Přidejte do ní jednu naběračku omáčky, dobře rozmíchejte, tuto směs vlijte do hrnce a míchejte, dokud se veškerá jíška v omáčce nerozpustí.

5. KROK

Zahuštěnou omáčku nechte 10 minut provařit, odstavte ji ze sporáku a propasírujte ji přes sítko, abyste ji zbavili koření a větších kousků zeleniny. Omáčku dochuťte solí, cukrem a podle chuti trochou octa, případně dalším kořením dle vašich chutí a zvyklostí. Hotovou omáčku zjemněte kouskem másla a podávejte ji s na plátky nakrájeným hovězím masem a s houskovým knedlíkem či těstovinami.

6. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů