Nejčastější chyby při mrazení potravin - postup přípravy
Mrazák je užitečný domácí spotřebič či součást lednice, která vám umožní uchovávat potraviny na velmi dlouhou dobu. Někteří lidé však neví správné zásady jeho používání, kvůli čemuž se mimo jiné mohou potraviny, které jsou v něm uložené, snadno znehodnotit. Stačí se přitom vyvarovat několika jednoduchých, avšak typických chyb.
V mrazáku zbytečně nevětrejte
Problémem mrazáku může být skutečnost, že není nastaven na dostatečně nízkou teplotu, aby se potraviny dobře zmrazily. Velkým nešvarem mnoha lidí je nechávat jeho dvířka dlouho otevřená, což mu nesvědčí a zvyšuje spotřebu energie. Mějte proto v mrazáku pořádek, pak jen otevřete dvířka, popadnete potravinu, kterou potřebujete, a rychle je zase zavřete.
Mraznička je málo zaplněná, nebo naopak přeplněná
Pokud budete mít v mrazničce jen velmi málo věcí, nebude se zde snadno udržovat nízká teplota a bude se velmi často spínat. Problémem je i to, když mrazák přeplníte, nebo dokonce zakryjete otvory, kudy proudí vzduch. Pak zde bude špatně cirkulovat. Ideální je zlatá střední cesta.
Pozor na vzduch
Potraviny, které dáváte do mrazáku, je potřeba správně zabalit. Nejlepší je, pokud je dáte do sáčků, ze kterých vyženete co nejvíce vzduchu, a vzduchotěsně je uzavřete. Pak je potřeba jen dbát na to, aby měly potraviny, které se při mrazení mírně zvětšují, dostatek místa na expanzi.
Zmrazte si ovoce
Většina ovoce se dá velmi snadno zmrazit. Pokud chcete mít ráno opravdu studené smoothie, dejte ovoce na noc do mrazáku. Zabalte ho ale do sáčku, aby se vám neslepilo.
Lepší dříve než později
Mnoho lidí dá koupené potraviny do ledničky a k jejich zmrazení se odhodlá, až když by se zde mohly kazit. Mnohem lépe proto uděláte, pokud třeba maso zmrazíte ihned, jak ho přinesete domů. Neriskujete tak, že byste ho museli vyhodit, protože by se zkazilo.
Vše označujte
Velmi často lidé dávají do mrazáku jídlo tak dlouho, že pak nevědí, co v něm mají, a jak dlouho to zde mají. Dlouho zmrazené potraviny ale ztrácí chuť a kvalitu. Pokud si vše pečlivě popíšete, nebudete pátrat po tom, co v balíčku vlastně je a jak je to staré.
Ořechy patří do mrazáku
Pokud doma skladujete ořechy, je dobré je dát do mrazáku podobně jako třeba mouku. Ořechy totiž obsahují tuky, které při dlouhodobém skladování žluknou. Zmrazením tomuto procesu jednoduše zabráníte.