Babiččina sváteční zelňačka s uzeným masem a klobásou

i Zdroj fotografie: Ilona Šimůnková
ČAS PŘÍPRAVY
15 minut
ČAS VAŘENÍ
60 minut
NÁROČNOST
Snadná

Babiččina sváteční zelňačka s uzeným masem a klobásou - postup přípravy

Poctivá zelňačka zahřeje na těle i na duši. Tato je plná báječných přísad, jako je uzené maso, klobása či slanina. Vyzkoušejte tento luxusní recept od babičky paní Ilony Šimůnkové.
1. KROK

Uzené maso uvařte v hrnci s vodou doměkka. Oloupanou cibuli nasekejte najemno a zpěňte ji v hrnci na kousku rozpuštěného sádla. Půlku menší hlávky bílého zelí nakrájejte na tenké nudličky a přidejte je do hrnce k orestované cibuli. Chvíli společně opékejte. Mezitím nakrájejte uvařené uzené maso na menší kostky a přidejte je do hrnce s cibulí a zelím. Vše společně ještě pár minut restujte, přisypejte sladkou papriku, sůl, mletý černý pepř, mletý kmín, prolisujte stroužek česneku, přihoďte jeden bobkový list a dvě kuličky nového koření. Vše zalijte vývarem z uzeného masa a pod pokličkou duste.

2. KROK

Brambory oloupejte a nakrájejte je na menší kostky. Klobásu nakrájejte na kolečka a obojí přihoďte do hrnce s polévkou. Vařte vše tak dlouho, dokud brambory úplně nezměknou. Mezitím si připravte vedle v pánvi jíšku ze sádla a hladké mouky. Přilijte trochu vývaru z hrnce k jíšce a dobře ji rozmíchejte. Poté vše vlijte do hrnce s polévkou a promíchejte.

3. KROK

Slaninu pokrájejte na kostičky a na pánvi je opečte dozlatova. Do mističky vyklepněte jedno vajíčko, rozšlehejte ho a za stálého míchání jej přilijte do polévky. Přidejte opečenou slaninu i s výpekem, polévku ještě dosolte a dopepřete a přidejte majoránku.

4. KROK

Hotovou polévku servírujte posypanou čerstvě nasekanou jarní cibulkou nebo jinou oblíbenou zelenou bylinkou.

Co si myslíte o receptu?
4/5 (80%) 285 hlasů
Nahlásit chybu
135 lidí právě čte
Zobrazit další recepty
Chci dostávat tajné recepty na e-mail zdarma

Cukroví

Polévky

Pomazánky

Předkrmy

Přílohy

Saláty