Nejjednodušší a nejchutnější listové těsto na vaše dobroty - postup přípravy
Jemné záviny, sladké sendviče, taštičky, šátečky a spousta dalších dobrot se dá připravit z listového těsta, které většina z domácích pekařek a cukrářek kupuje již hotové v obchodě. Je to ale škoda, tomu domácímu se totiž kupované těsto ani zdaleka nevyrovná. Zkuste vytvořit své vlastní listové těsto a připravte ty nejlepší sladké i slané laskominy.
Ingredience
Do hluboké mísy prosejte přes jemné sítko hladkou mouku a přidejte k ní jednu čajovou lžičku soli. Ručně metličkou míchejte obě přísady dvě až tři minuty, aby se důkladně vzájemně promísily. Pak uprostřed moučné hromádky vytvořte důlek a zalijte ho trochou vody. Začněte ručně promíchávat přísady a v případě potřeby přidávejte vodu. Výsledkem by mělo být hladké, pevné a nelepivé těsto s homogenní strukturou. Zformujte z něho kouli, vložte ji do hluboké mísy, kterou zakryjte kouskem potravinářské fólie a nechte ho chvilku odležet.
Do rendlíku vložte kostku másla a zalijte ji třemi až čtyřmi lžícemi slunečnicového nebo olivového oleje (výběr necháme na vás podle toho, který vám více chutná a také který se bude více hodit k případným náplním). Směs pak zahřejte na mírném ohni, aby se máslo rozpustilo. Metličkou pak promíchejte.
Odpočaté těsto vyklopte na lehce pomoučněnou pracovní desku a rukama ho trochu propracujte. Pak z něho zformujte válec či kouli, kterou rozdělte na osm stejně velkých kusů. Z každého vytvořte malou kuličku a vyválejte ji válečkem do silnější kulaté placky. Každou placku přeneste do lehce hlubokého talíře a potřete ji směsí teplého másla a oleje. Stejným způsobem zpracujte i ostatní kuličky a placky vyrovnejte na sebe do štosu proložené vrstvou oleje s máslem. Když jsou všechny placky na sobě, zakryjte je fólií a nechte je 10 nebo 15 minut odpočívat.
Po čtvrthodině vezměte první placku a rozválejte ji na velmi tenký, až téměř průhledný list. Pak z každé strany překryjte těsto doprostřed, čímž vytvoříte jakousi obálku čtvercového tvaru. Tu pak vložte na plech vytřený trochou oleje a stejným způsobem zpracujte i ostatní těstové placky. Na plechu pak těsto znovu zakryjte fólií a nechte dalších 10 až 15 minut odpočívat. Pak odstraňte folii a tuto velkou kostku z těsta rozválejte do velikosti plechu na pečení.