Nejlepší linecké cukroví - postup přípravy
Co by to bylo za Vánoce, kdyby na českém svátečním stole chyběla linecká slepovaná kolečka! Tohle cukroví má prostě v tuzemsku neuvěřitelnou tradici. Mnoho lidí jej miluje a právem. Je velmi lahodné a rozplývá se na jazyku. Inspirujte se tímto jednoduchým a skvělým receptem, kterým se mohly pyšnit i naše babičky v minulosti.
Ingredience
Než se pustíte do tvoření těsta na cukroví, měli byste vejce a máslo vyjmout z lednice, aby měly suroviny pokojovou teplotu. Dále si k ruce vezměte velkou mísu a do ní si přes jemné sítko prosejte hladkou mouku a pak i cukr. Poté přidejte do sypkých ingrediencí i změklé máslo, vaječné žloutky, lžičku šťávy z citronu, vanilkový cukr a vypracujte rukama hladké a homogenní těsto, které se nebude lepit. Až jej budete mít hotové, vytvořte z něj váleček a zabalte do potravinové fólie. Nyní potřebuje „odpočívat“ v lednici po dobu 60 minut.
Až uplyne potřebná hodina chlazení, vyjměte těsto z lednice a dejte na vál posypaný moučkovým cukrem. Z bochánku pak vyválejte plát cca 4 až 6 mm tenký (neměl by být až příliš slabý, aby se cukroví nelámalo). Nyní si vezměte k ruce vykrajovátka na linecké (kolečka, hvězdičky apod.) a vytvořte několik kousků.
Ty pokládejte na plech vystlaný pečícím papírem. Poté cukroví vkládejte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte cca deset minut.
Až budete mít zpracované a upečené všechno těsto, pomažte kolečka rybízovou marmeládou a spojte. Na povrchu můžete i posypat moučkovým cukrem. Cukroví vyskládejte do krabice, zabalte a uskladněte na suché a chladnější místo. Do Vánoc krásně změkne a vy si tak na něm pochutnáte s čajem nebo kávou. Dobrou chuť.